Megnyugtató korrekció

2004. 04. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délután, erőteljes megugrást követve a BUX napi csúcsa közelében 300,10 pontot emelkedve 11 534,38 ponton zárt. Nem csak a magyar tőzsde korrekciója volt látványos, a német és a brit parketteken is komoly bővülést értek el a tőzsdei indikátorok. A felfutást a gyorsjelentési időszak kedvező gazdálkodási adatai, valamint a Federal Reserve elnökének, Alan Greenspannak az amerikai kongresszus pénzügyi bizottsági meghallgatása keltette. Befektetők optimistán arra számítanak, hogy a Fed elnöke irányt mutat arra vonatkozóan, hogy a jövőben kamatemelésre kerülhet-e sor. A meghallgatást kétnaposra tervezik, és már a tegnapi napon a dollár jelentős erősödést mutatott. Kora délután az euró 1 százalékot meghaladó mértékben gyengült a dollárhoz képest, a vártnál gyengébb euróövezeti gazdasági adat felerősítette azokat a várakozásokat, hogy az eurózónában kamatcsökkentési lépésre szánhatja el magát az Európai Központi Bank.
A New York-i dráguláshoz nagyban hozzájárult a vártnál jobb első negyedéves eredményt publikáló General Motors. A növekedést pénzügyi üzletágának és az ázsiai autóipari tevékenység javuló eredményeinek köszönhette. A világ legnagyobb autógyártójának első negyedéves adózott eredménye 1,28 milliárd dollár, részvényenként 2,25 dollár lett; egy évvel korábban 1,48 milliárd dollár, illetve 2,71 dollár volt – beszámítva a GM Defense eladásából származó 505 millió dolláros rendkívüli eredményt is. Az akkori 90 centes egy részvényre jutó többlet leszámításával már emelkedést mutat a GM eredménye, amit a pénzügyekkel foglalkozó General Motors Acceptance rekorderedménye, illetve az ázsiai– csendes-óceáni térségben működő érdekeltségek javuló eredményei húztak felfelé.
Pesten a 16 milliárd forintos forgalom legnagyobb részét az OTP-re adott tőzsdei megbízások tették ki, a banki papírok 3955– 4171 forint között ingadoztak, végül 227 forintot drágulva 4170 forinton zártak. Erőteljes áremelkedést mutatott még a 20 forinttal dráguló Matáv, a 80 forinttal erősödő Mol, valamint a 210 forinttal megugró Richter. A kisforgalmú papírok közül 8 százalékkal emelkedett a Forrás törzsrészvénye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.