Rekord a Molban

2004. 04. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár napos korrekciót követve tegnap a vezető részvények ára meglehetősen nagy növekedést produkált. A BUX reggel gyors ütemben emelkedett 11 ezer pontig, majd napközben igen enyhe javulást mutatott, de a délutáni nemzetközi hírek, valamint a befektetők vásárlási kedvének javulása délután fél négykor felhúzta az index görbéjét. Ennek eredményeként az indikátor 339,96 ponttal előző értéke felett zárt. A kimagasló javulást nagyrészt a Mol okozta 335 forintos drágulásával, de a többi vezető részvény is komoly erősödéssel lépett a partvonalon túlra. A Mol ára történelmi rekordot döntött azzal, hogy 7485 forinton landolt, ez 335 forintos bővülésnek felelt meg. A Mol–PKN Orlen tranzakcióval a Parkiet című lengyel lap szerint a hónap végéig aláírhatják a stratégiai szövetségről szóló megállapodást. A portfolio.hu híradása szerint a sajtótudósítás egy, a Nafta Polskához (a lengyel olajipar koordinációjáért felelős állami szervezet) benyújtott PKN Orlen által írt levélre hivatkozik. A levél szerint április 8-a után állapodhat meg a PKN és a Mol menedzsmentje a részvénycsere részleteiről, s a megállapodás aláírásának időpontjaként április 30-át jelölték ki.
Szakértők szerint a magyar tőzsde szárnyalását nagyrészt a nemzetközi események indukálták. Ezt azzal magyarázták a brókerek, hogy a DAX és az FTSE görbéjében is a BUX indikátorához hasonló ugrás következett be. A tanácsadók erről azt nyilatkozták, hogy az amerikai munkanélküliségi adatok és a tengerentúli munkahelyek számának növekedése okozta a kilengést.
Akár a Wall Street, akár más hatott a BÉT piacára jótékonyan, egy dolog volt a fontos, hogy a magyar papírok és a BUX a többnapos lejtmenetüket meg tudták szakítani. A Mol mellett az OTP és a Richter drágulása is látványos volt: a banki részvények 130 forinttal, a gyógyszergyártó papírjai 685 forinttal erősödtek. A Matáv 2,2 százalékkal javult, erről az elemzők azt nyilatkozták, hogy a távközlési papírok áránál a 900 forint volt az a támaszték, amin át kellett lépnie a részvénynek, ezek után csupán az ezer- pontos szint okozhat nehézséget. A kisebb forgalmú részvények közül a Synergon és a Forrás osztalékelsőbbségi papírok ára javult látványosan.
Londonban és Frankfurtban a magyar piachoz hasonló növekedést mutattak a tőzsdék. New Yorkban viszont hiába jelentették be, hogy márciusban kimagaslóan alacsony volt a munkanélküliség, a piac csupán egyszázaléknyi drágulást tudott elérni. Az USA-ban márciusban 5,7 százalékos volt a munkanélküliség, a múlt hónapban 308 ezerrel több munkahely volt az országban, mint februárban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.