Röviden

2004. 04. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország kereskedelmi többlete februárban kissé csökkent, 12,1 milliárd euróra a januári 12,5 milliárdról – közölték a szövetségi statisztikai hivatalban. 2003 februárjában a német külkereskedelem aktívuma 10,7 milliárd euró volt. Éves összevetésben az export februárban 5,4 százalékkal nőtt, 56,7 milliárd euró volt, az import pedig 3,5 százalékkal emelkedett, 44,6 milliárd euró volt. A leginkább, 6,7 százalékkal az euróövezet többi országába irányuló német kivitel nőtt. (MTI–Eco)

Az Eural Trans Gas magyarországi bejegyzésű off-shore cég európai gázértékesítését 2004-ben 8,5 milliárd köbméterre akarja növelni a 2003. évi mintegy 2 milliárd köbméterről. A cég magyarországi piaci aktivitást nem tervez, s off shore státusa miatt nem is tervezhet. Ugyanakkor a cég által szállított gáz egy része jelenleg is Magyarországra kerül, mivel az Eural egy svájci vevője, a Bothli cég azt itt értékesíti. (MTI–Eco)

Kilencvenmillió forint árfolyamnyereséget realizált a Forrás Rt., miután értékesítette a Tokaj Kereskedőház Rt. 23 százalékos részét az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek. A Forrás közölte, hogy április 2-i hatállyal megvette a budapesti székhelyű Forrásmen Tanácsadó és Szolgáltató Kft. százszázalékos üzletrészét. (MTI–Eco)

Felfüggesztették tegnap a Domus-részvények tőzsdei kereskedését, mivel a társaság részvényeit dematerializálják. A Domus tavaly december 17-i rendkívüli közgyűlése döntött a társaság nyomdai úton előállított törzsrészvényeinek dematerializált értékpapírokká átalakításáról. A BÉT-en a fizikai részvényekkel utoljára 2004. április 7-én lehetett kereskedni; április 9-től a kereskedés dematerializált értékpapírokkal történik. (P. B.)

Csehországban 7,1 százalékkal nőtt az ipari termelés idén februárban az egy évvel korábbihoz képest, januárban éves szinten 3,8 százalékos volt a növekedés – tette közzé a cseh statisztikai hivatal. Elemzők 6,2 százalékos növekedésre számítottak. A februári növekedés elsősorban az elektronikai iparág, az optikai eszköz- és a műanyaggyártás bővülésének köszönhető. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.