Spekulálnak az AH-ra

2004. 04. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas forgalom és emelkedő részvényárak jellemezték a tegnapi tőzsdei kereskedést. A magyar piacon nem szakadt meg a nyitást követő növekedés: a BUX előbb 11 450, majd 11 504 pontig erősödött. A kereskedés vége korrekcióval telt el, a napon belüli üzletekre spekulálók a reggel megvásárolt részvényeiket elkezdték eladni, a nyereséget realizálni, ezért a BUX végül 11 465 pontra csúszott vissza, ami 138,86 pontos növekedésnek felel meg. A tőzsde azonnali részvénypiaci forgalma meghaladta a 17,5 milliárd forintos határt, ebből a legnagyobb részt a 114 forinttal erősödött OTP-re kötötték. Az OTP részvényei a tegnapi napon 4021 és 4189 forint között ingadoztak, majd 4145 forinton zártak, ami 114 forintos drágulásnak felel meg.
Komolyabb érdeklődés mutatkozott még a 0,6 százalékkal erősödő Mol és a 0,2 százalékkal dráguló Richter iránt. A Matáv ára csupán 0,9 százalékot emelkedett. A piaci szakértők a távközlési papírok mérsékelt javulásáról azt mondták, hogy a társaság részvényei nehezen lesznek képesek átlépni az ezerforintos határt.
A kis fogalmú részvények közül meglepő módon 5,5 százalékkal javult a Rába kurzusa: az FHB közgyűlése alatt 8500 forint fölé szökött, majd 8575 forinton zárt. Az Antenna Hungária (AH) ára a keddi hosszt és a reggeli kilengést követve visszakorrigált, így a műsorszóró cég részvényei 2815 forintra visszacsúszva zártak, ami 30 forintos lassulásnak felel meg. A piac arra számít, hogy a közeljövőben kormányzati döntés születhet az AH privatizációjával kapcsolatban.
A tőkepiacokon jobbára gyengülő trend uralkodott, az FTSE minimális erősödéssel zárt, míg a DAX árfolyama 0,32 százalékkal gyengült. A befektetők a Wall Streetre próbáltak koncentrálni. A tengerentúlon a Yahoo eredményei meghatározóak lehettek volna, de az internetes cég csupán késő délután közölte eredményeit. Az elemzők enyhén pesszimisták voltak a Yahoo első negyedéves adatai tekintetében. Néhány technológiai papír viszont nagymértékben drágult. Ez azért történhetett meg, mert a spekulánsok a Yahoo eredményeinek pozitív elmozdulására is számítottak, akkor viszont az internetes telekommunikációs szektor papírjait vételi hullám drágíthatja.
Amúgy a tőkepiac általános optimizmusát jól mutatja, hogy a Lehman Brothers felvásárlási célpontokat keres az Egyesült Államokon kívül, és újabb létszámemelésre készül Európában – nyilatkozta Jeremy Isaacs, a cég európai és ázsiai ügyletekért felelős vezérigazgatója. A Lehman – amely hétfőn nyitotta meg új európai központját a londoni Docklands területén – az Egyesült Államokon kívüli bevételét ötven százalékra akarja növelni a jelenleg kevesebb mint egyharmadról. Ez a célkitűzés felvásárlások révén valósulhat meg, bár egyelőre nincs kitüntetett célpont, s nem is sürgető a vásárlás. Sajtóhírekben gyakran szerepelt a Lehman lehetséges felvásárlási célpontjaként a brit brókercég, a Cazenove.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.