Várakozás a BÉT-en

2004. 04. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átütő sikert aratott tegnap Alan Greenspan, a Federal Reserve elnöke beszéde: a vezető közölte, hogy az Amerikai Egyesült Államok növekedése eddig nem gerjesztett inflációt. Greenspan utalt arra is, hogy a jelenlegi alacsony kamatszinteket sokáig nem lehet tartani, főképpen akkor nem, ha az időközben kialakuló inflációs feszültséget időben meg kívánják előzni. Az elemzők a kongresszusi meghallgatás után egyértelműen úgy vélték, hogy a jegybanki szerepet betöltő szervezet elnöke határozottan a kamatemelésre utalt. Ezt mutatta később a dollár árfolyamának erősödése és a kétéves kötvények hozamának emelkedése is.
A bizakodó hangulat és a kedvező európai és amerikai vállalati hírek ellenére az FTSE és a DAX árfolyama tegnap délután lefelé mozgott, s a magyar tőzsdemutató ingadozása is a befektetők határozatlanságáról tanúskodott.
A BUX a nyitás után 50 pontot zuhant, de délig ezt a veszteségét letornázta. A kereskedés második szakaszában – délután – nyugodt hangulatú, erőtlen javulást mutatott a börze indikátora. Záráskor a BUX 69,74 ponttal előző szintje felett, 11 604,12 ponton állt, a forgalom nem érte el a 13 milliárd forintos szintet. Szakértők az aránylag alacsony forgalomról és a mérsékelt árfolyam-emelkedésről azt nyilatkozták, hogy a napokban igen volatilis volt a tőzsde, ez alól a tegnapi nap sem volt kivétel. A befektetők vélhetőleg kivárnak egyes papírok esetében, míg néhány részvénynél profitrealizálásba fogtak – ezt mutatta az FHB árfolyamának gyengülése is. A jelzálogbanki részvények több hónapos növekedés után már egy hete gyengülnek. Tegnap az FHB részvényei 80 forintot csökkenve 8500 forinton zártak. Hasonló eladói nyomás keletkezett az Egis papírjain is, a gyógyszergyártó cég árfolyama 305 forintot gyengült.
Néhány részvény azonban a BUX-ot növekedésre tudta bírni, ezek között volt a Matáv és az OTP. A magyar távközlési cég részvényeinek ára 13 forinttal emelkedett. A szakértők azt nyilatkozták, hogy a Matávra kedvező hatással volt az a bejelentés, hogy a Deutsche Telekommal együtt a Standard and Poor’s (S&P) júniusban dönt a felminősítésről. A hitelminősítő nemrég pozitív figyelőlistára vette a német és a magyar vállalatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.