Vették az Antennát

2004. 04. 23. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős növekedést jeleztek tegnap a nemzetközi tőzsdei árfolyamok, de a pesti piac nem tudta követni azokat. A BUX a nyitás után rögtön 80 pontot zuhant, majd ezt a trendet követte egészen a déli harangszóig. Délután kisebb-nagyobb korrekciós próbálkozásoktól eltekintve egy irányba haladt, így a nap végén a tőzsdeindikátor 168,97 pontot gyengülve zárt. A mintegy 1,5 százaléknyi lassulást a Matáv, az OTP és a Richter gyengülése indukálta. A Mol meglepetésre minimális, ötforintos drágulással szembehaladt a többi papír által meghatározott piaci iránnyal. A Matáv árának csökkenését azzal magyarázták az elemzők, hogy a távközlési cégnek konkurenciaharcba kell bocsátkoznia a jövőben, sőt gazdálkodási adataira az új összekapcsolási díjak sem hatnak jótékonyan. A Matáv a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) által az új bérelt vonali és hálózat-összekapcsolási (MARIO) referenciaajánlatokról közölt változtatások egy részét nem tartja teljesen konzisztensnek a magyar jogszabályokkal, a megfelelő európai összehasonlító árakkal vagy a társszolgáltatók referenciaajánlataival. A Matáv nyilvánosságra hozott véleménye szerint a társaság az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kiadott rendeletnek megfelelően, a hosszú távú költségszámítási modell (LRIC) alapján nyújtotta be a MARIO-t. Az NHHT határozattervezete szerint az új MARIO-díjakat 2004. június elsejétől kell alkalmazni. Az OTP gyengülése mögött egyszerű korrekciós tényező áll, míg a Richter az elmúlt hetekben spekulatívvá vált azzal, hogy a társaságban még fennálló állami rész értékesítéséről folynak intenzív tárgyalások. Arra, hogy a Richter ára miért tartja magát még mindig a húszezer forintos határon felül, azt nyilatkozták a szakértők, hogy a cég valóban ér ennyit, így nincs ok a komolyabb gyengülésre.
A kis kapitalizációjú részvények közül a Pannonplast ára harminc forintot gyengült, míg az Antenna Hungáriát újból megrohamozták a vevők, ennek hatására a műsorszóró részvényei 225 forinttal drágultak, és 3295 forinton zártak.
A Pannonplast közölte, hogy összevonta a műszakiműanyag-gyártás területén működő Moldin 2000 Rt. és Moldin Kft. leányvállalatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.