Bizonytalan a piac

Közel százpontos növekedéssel nyitott tegnap a Budapesti Értéktőzsde indikátora, a BUX, a felfutás után az index egyből zuhanni kezdett, s tíz órakor már előző szintjénél járt a tőzsdemutató. A déli harangszóig a BUX újból erősödött, majd délután megismételte kora délelőtti beesését. A változatos és iránytalan kereskedés végén a BUX 23,64 pontot emelkedve, <br/>10 562,26 ponton zárt.

2004. 05. 13. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők elmondták, hogy az alacsony forgalom és a változatos vezető részvények ára azt jelezte, hogy a befektetők nem nagyon érdeklődnek a hazai papírok iránt. A nap meglepetését a Richter-papírok okozták azzal, hogy 19 700 forintig estek, de végül enyhe korrekcióval, 19 900 forinton zártak, ami 215 forintos gyengülésnek felel meg. Lefelé mozgott még az Antenna Hungária, az FHB és a Mol kurzusa is. A Mol 5 forintos gyengülését az a hír gyengítette, hogy a lengyel kincstárügyi miniszter megszellőztette, esetleg megfontolják a PKN Orlen részvényeinek bevezetését a magyar tőzsdére – áll a portfolio.hu által közölt Puls Biznesu és a Rzeczpospolita tudósításában. A két napilap írása szerint egyébként a lengyel parlament kincstárügyi bizottságának konszenzusos véleménye a Mol–PKN-fúzió teljes mértékű elvetése.
Drágulással zárt viszont az OTP, a Matáv és a Synergon is. Az informatikai cég részvényeit az a hír mozgatta, hogy a társaság első negyedéves adatainak ismertetésekor közölte a cég menedzsmentje, hogy a tervek szerint idén 80–120 millió forint nettó eredményt ér el, miközben csoportszintű árbevételét 10 százalékkal növeli. Czakó Ferenc, a Synergon elnöke hangoztatta, hogy a cég idén a korábbiaknál sokkal jobb eredményt fog produkálni. A Synergon konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi elvek alapján készült jelentése szerint az első negyedévben 5,029 milliárd forint árbevételt és 78,7 millió forint adózás utáni eredményt ért el. Az árbevétel egy százalékkal, az adózás utáni nyereség pedig 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.
Az eurót tőzsdezárás után 254,20/40 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, kissé lejjebb a kedd délutáni 255,00/10 forintos kurzusnál. A forint 9,94 százalékos pozíciója az intervenciós sáv erős oldalán 27 bázispontos erősödés a kedd délutáni helyzethez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.