Elfogyott a lendület

Enyhe korrekcióval zárta a kereskedést tegnap a magyar tőzsde, a délelőtti kétszáztíz pontos felfutás után a BUX egyre alacsonyabbra ereszkedett. Zárásra a magyar tőzsdeindikátor nyeresége huszonöt pontra apadt le. Elemzők szerint a tizenhárommilliárd forintos forgalom és a vezető részvények – kivétel a Matáv – drágulásáról azt nyilatkozták, hogy a piac még mindig bizonytalan. A befektetők az amerikai Federal Reserve (Fed) kamatdöntésére vártak, de a kedélyeket a Goldman Sachs lehűtötte, mondván a Fed a jövő év közepén emel először kamatot, most úgy véli, hogy erre már idén június végén sor kerül.

2004. 05. 12. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Goldman Sachs eddig arra számított, hogy az amerikai jegybank 2005 közepéig nem változtat az irányadó kamaton, kedden azonban azt közölte, hogy legújabb várakozása szerint a Fed kamatalakító nyílt piaci bizottsága (FOMC) június 29-én kezdődő kétnapos ülésének utolsó napján huszonöt bázispontú kamatnövelésről határoz. A Goldman Sachs az idei év egészére száz bázispontú kamatemelést valószínűsít a jelenlegi, negyvenhat éves mélyponton álló egy százalékról. A Goldmant a makrogazdasági adatok késztették véleményének megváltoztatására – jelentette ki a cég egyik szakértője, Bill Dudley.
Az amerikai kamatok alakulása a pesti parkettre is rányomta a bélyegét, a Mol, OTP, Richter hármas drágulva zárt, míg a Matáv ára tíz forinttal erodálódott. Gyengült még a napközben emelkedést mutató Antenna Hungária, valamint a 240 forintot zuhanó Egis és az Erste által 875 forintra felminősített Rába is. A gépgyártó részvényeit a pénzintézet azért ajánlja vételre, mivel jelenleg huszonöt százalékkal a névértékük alatt forognak. A Rába növekedési lehetőségei kiszámíthatók, jó kilátással bír a társaság arra nézve, hogy idén nyereséget produkálhasson.
A nemzetközi tőkepiacokon optimista hangulat uralkodott, a DAX és az FTSE egy százalék feletti növekedést produkált, és hasonlóan javulóban voltak a tengerentúli börzék. A német parkett a Deutsche Bank vételi ajánlatával volt elfoglalva. Állítólag a német bank vételi ajánlatot tesz a német Postbankra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.