Érdektelen üzletmenet

Csökkenő forgalom és igen nagy érdektelenség jellemezte a tegnapi pesti tőzsdei kereskedést, a befektetők a közelgő háromnapos ünnepre koncentrálva lassan-lassan átértékelték pozícióikat, és a meglévőket már nem bolygatva kivonultak a parkettről. A magyar tőzsde lagymatag kereskedésével szemben a nemzetközi piacokon jelentősebb, egy százalék feletti drágulást mutattak az indikátorok.

2004. 05. 28. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parketteken a Vivendi első negyedéves kedvező eredménye indukálta a drágulásokat, de hasonlóan emelkedést okozott a DaimlerChrysler- és a BASF-részvények erősödése is. A Vivendi Universal francia média- és távközlési óriás egy évvel korábbi veszteségénél szerényebb deficitet jelentett. A társaság távközlési, előfizetéses tévé- és szórakoztatóipari szolgáltatásai sikeresen kompenzálták a többi üzletágban elszenvedett veszteségeket. A Vivendi az első negyedévben hatmillió eurós nettó veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 319 millió eurós veszteség után. Az üzemi eredmény tíz százalékkal 930 millió euróra emelkedett, meghaladva a 896 millió eurós elemzői várakozásokat.
Pesten a kereskedés elején már 140 pontot esett a BUX, majd egy kisebb korrekciót követve előző szintjére emelkedett vissza. A kereskedés végéig szinte egy helyben topogott a tőzsdemutató, de egy órával a zárás előtt jelentős növekedési hullám keletkezett. A felfutást vélhetőleg az amerikai kereskedés emelkedő iránya okozta. A BUX végül 38 ponttal előző szintje felett, 11 136,79 ponton zárt. A BÉT forgalma nem haladta meg a 3,3 milliárd forintot, ez igen meglepő volt, figyelembe véve a korábbi hetek 12–15 milliárd forintos napi forgalmát.
A nap nyertese a Démász lett 395 forintos drágulásával. A vezető részvények sorából a Matáv ára emelkedett a legjobban, de emelkedőben volt az OTP és a Richter kurzusa is. A Mol 75 forinttal lett olcsóbb. A kisebb forgalmú papírok közül az Egis és az Antenna Hungária, valamint a Nabi és a Graphisoft ára mozgott az emelkedés irányába.
A bankközi devizapiacon az eurót délután 251,50/70 forinton jegyezték, 40 fillérrel erősebben a 251,10/30 forintos szerdai jegyzésnél. A forint 10,89 százalékon állt az ingadozási sáv erős oldalán, 15 bázisponttal gyengébben a szerdai helyzeténél. A kereskedők az utóbbi napokhoz hasonlóan mérsékelt forgalomról és 250,90 és 251,70 forint között mozgó euróárfolyamról számoltak be, a kiegyensúlyozott üzletmenetet nem rendítették meg fundamentális információk.

A Budapesti Értéktőzsde Rt. új, a közepes és kis kapitalizációjú papírok árváltozását összegző indexet vezet be a jövő hónapban. A Bumix (a Budapesti Értéktőzsde közepes és kis kapitalizációjú részvényeinek indexe) nevű mutatót június 1-jétől számítják és közlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.