Lanyhuló érdeklődés

Csökkenéssel zárták a kereskedést a nemzetközi tőkepiacok: az FTSE és a DAX értéke egy százalék alatti leértékelődést mutatott, míg a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX 1,45 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. A magyar tőzsdemutató a nyitást követő első fél órában előbb 11 050 pontig, majd kora délután 10 950 pontig zuhant. A nap végén a gyógyszergyártók árfolyamának megfordulása következtében enyhe korrekciós hullám keletkezett, de az nem tudta átlendíteni a BUX-ot a nyereség irányába.

2004. 05. 26. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forgalmi mutató 11,716 milliárd forintot jelzett, ebből a legnagyobb részt a Richterre kötötték. A gyógyszergyártó cég részvényei napközben több száz pontos veszteséget jeleztek, de az Alkotmánybíróság (Ab) határozata fordulatot hozott, így a Richter részvénye 300 forintot drágult. Hasonló trendforduló mutatkozott az Egis részvényeinek körében is, ami végül 45 forintos nyereséget hozott minden Egis-részvényesnek. A Matáv, a Mol és az OTP hármas viszont nem tudott növekedést kicsikarni magából. A távközlési papírok 28, az olajipariak 145, míg a banki részvények 76 forinttal lettek olcsóbbak.
A Richter száguldása és fordulója kapcsán az elemzők megjegyezték, hogy eddig a gyógyszergyártó cég részvényei azért nem tudtak növekedni, mert semmi nem bizonyította, hogy a jogértelmezők igazat adnak az Ab-hoz fordulóknak. A szakértők rámutattak, attól, hogy az Ab jogtiprónak tekintette a kormányhatározatot, még komolyabb jövőbeli árfolyam-növekedést nem szabad elvárni a gyógyszergyártóktól, minden azon múlik, hogy a kormány milyen módon próbál meg érvényt szerezni az árbefagyasztásnak.
A kisebb forgalmú részvények közül tegnap az Antenna Hungária ára is fordulatot tudott venni. A műsorszóró társaság részvényei egyhetes gyengélkedést követve 75 forinttal drágultak.
A bankközi devizapiacon az eurót a BÉT zárásakor 251,40/60 forinton jegyezték, kissé lejjebb a 252,00/10 forintos hétfő délutáni kurzusnál. A forint 10,93 százalékon állt az ingadozási sáv erős oldalán, 20 bázisponttal erősebben a hétfői helyzeténél. Mérsékelt forgalomban 251,45 és 252,35 forint között jegyezték az eurót; az üzletkötők szerint kiegyensúlyozott kereskedés folyt. A dollár a nemzetközi piaci tendenciákat követve Budapesten is jelentősen gyengült. A tegnap délután jegyzett 207,70/90 forintos kurzus több mint három forinttal volt gyengébb a 210,90/211,10 forintos hétfői árfolyamnál.
A forintpiacon 30 bázisponttal 11,20/25 százalékra emelkedett az overnight kamat, a tomnext és az egyhetes kamatok pedig 11,50 százalékra álltak be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.