Megosztott a piac

2004. 05. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott gyengüléssel zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe tegnap. A BUX a nyitás pillanatában még javában előző szintje felett állt, de a délután keletkezett erózió előbb 10 400 pontra, majd 10 350 pontra gyengítette. A kereskedés vége előtt fél órával újabb trendforduló következett, a korrekció azonban nem tartott sokáig, így
a BUX 24,62 pontot csökkenve zárt.
Lefelé mozogtak a nemzetközi tőkepiacok árfolyam-indikátorai is, a pesszimizmust a Nokia- és Sodexo-papírokon tapasztalt eladói nyomás okozta, de komolyabb esést produkált a szállítási díjait csökkentő British Airways árfolyama is. A német parketten fél százalékkal gyengült a DAX-mutató, míg a brit piacon ennél kisebb, 0,4 százalékos csökkenést prognosztizáltak délután. Frankfurtban a Nokia-, az Infineon- és a Siemens-papírok árcsökkenése volt szembetűnő. Elemzők elmondták, hogy a piacokon az amerikai hatás is érződött amellett, hogy a befektetők a technológiai papírokat elkezdték kiárulni.
New Yorkban a Michigan Egyetem által közölt májusi előzetes fogyasztói hangulatindex alacsony értéke miatt alakult ki eladói nyomás. Délután a Dow Jones 0,25, a Nasdaq Composite 1,14 százalékot zuhant. A michigeni hangulatindex 94,2 pontot ért el a májusi előzetes adat szerint, de az elemzők 96,5 pontra várták az áprilisban elért 94,2 pontot követve. A hangulatot még az olyan kedvező jelentések sem tudták segíteni, mint a Dell Computer első negyedéves adatai. A Michael Dell nevével fémjelzett számítógépgyártó cég az április 30-án zárult három hónap alatt 11,5 milliárd dollár forgalmat bonyolított, 21 százalékkal többet, mint az előző év megfelelő időszakában. A konszern első negyedévi nyeresége 731 millió dollár lett, ami 22 százalékos javulásnak felel meg. Az egy részvényre eső nyereség 28 cent, szemben ez előző évi 23 centtel. A működési eredmény 19 százalékkal 966 millió dollárra javult.
Az első negyedévben 25 százalékkal emelkedett az értékesítési volumen, ezen belül Európa, Közel-Kelet és Afrika, valamint az ázsiai–csendes-óceáni térség piaca 37 százalékkal nagyobb értékesítési mennyiséget vett fel. Európa 14 országában egyharmadával, a főbb piacokon, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban még ennél is nagyobb mértékben nőtt az értékesítés. Az Egyesült Államokban 18 százalékkal több cikket adott el a Dell. A pesszimizmust növelte viszont, hogy a nyersolaj New Yorkban történelmi 41,50 dolláros hordónkénti szintre emelkedett.
Pesten a vezető részvények között megosztottság jelentkezett, a 19,16 milliárd forintos forgalom mellett a Mol, OTP páros drágulással, míg a Richter, Matáv kettős gyengüléssel zárt. Lefelé mozgott a Nabi, az Antenna Hungária, az FHB és a Synergon kurzusa is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.