Nagyot esett a BUX

2004. 05. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős csökkenéssel zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde indikátora, a BUX, mivel a befektetők nem túl bizakodóak az új, még ki nem hirdetett, de meglebegtetett Draskovics-csomagot illetően, és a nemzetközi tőkepiacokon jelentkező lassulás is eróziót okozott. Az esetleges kamatadó és az újabb megszorító intézkedések hírére gyengült a piac. A BUX 237,77 pontot gyengülve zárt, amit a vezető papírok, az Antenna Hungária- és az FHB-részvények beesése okozott. A forgalom nem érte el a 15,5 milliárd forintos szintet, ebből az OTP-re 6,5 milliárd forintnyit kötöttek. A pénzintézet árfolyama három százalékkal gyengült, de napközben az OTP-papírok vesztesége elérte a 3,5 százalékos határt is. Komolyabb lassulást jelzett még a 4,3 százalékkal zuhanó Richter ára is. A gyógyszergyártó cég részvényeit azért értékesítették a befektetők, mert egyelőre még mindig bizonytalan, hogy a központilag csökkentett gyógyszerárakkal kapcsolatos tárgyalások mikor kezdődnek meg. Elemzők azonban a Richter célárát 26 ezer forintra taksálják, mondván, a gyógyszergyártó második negyedéves eredményei jobbak lesznek a január–március időszakban elérteknél.
A gyengülő papírok közül még kiemelendő az Antenna Hungária; a műsorszóró cég részvényeit eddig a privatizációs spekuláció tartotta fenn, de a tegnapi kereskedés során 2900 forintig zuhantak, végül 2945 forinton zártak, ami 100 forintos csökkenésnek felelt meg. Lefelé mozgott még az 5,3 százalékkal beeső kárpótlási jegy és a 0,3 százalékkal olcsóbbá váló Pannonplast.
A nemzetközi tőkepiacokon is gyengülő trend uralkodott, a DAX kora délután 2,92 százalékot, az FTSE 1,18 százalékot csökkent. New Yorkban is lefelé mozogtak a tőzsdeindexek, az amerikai parketteken jelentkező pesszimizmus nem kedvezett a technológiai papíroknak, a Nasdaq Composite 1,20 százalékkal gyengült a nyitást követő másfélórában. A Nasdaq részvényei közül áresést mutatott az Intel, a Microsoft, a Sun Microsystems és a JDS Uniphase. A kereskedők elmondták, hogy a befektetők főként a mikroelektronikai termékek gyártására szakosodott cégek részvényeit értékesítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.