Tőkepiaci forduló

2004. 05. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános trendforduló következett be tegnap a tőkepiacokon, a befektetők ugyan nem nyugodtak meg, de az olcsóvá vált részvényeket elkezdték vásárolni. A pesti börzén aránylag magas forgalom mellett drágultak a részvények, a BUX a reggeli nyitás pillanatától folyamatosan erősödött. Délben egy enyhe pihenőt követve azonban újból hajrázni kezdett a tőzsdemutató, így a kereskedés végén napi csúcspontja közelében, 378,19 pontot emelkedve, 10 813,43 ponton zárt. A 16,9 milliárd forintos forgalomból a legnagyobb részt az OTP-re adott realizált megbízások tették ki. A banki papírok továbbra is a piac vezetői voltak, napközben 3916–4080 forint között mozogtak, végül 170 forintot emelkedve 4070 forinton kerültek a partvonalon túlra. Az OTP papírjait 4830 forintra értékelték a K&H Equities szakemberei azon indokkal, hogy a bank növekedési kilátásai sokkal jobbak, mint azt az elemzők korábban várták. Komolyabb növekedéssel zárt még a Matáv és a Richter. A Mol kurzusa 160 forinttal emelkedett. Meglepetést keltett a piacon az FHB talpra állása, a jelzálogbank részvényeinek ármozgása többhetes eladói nyomás után tegnap fordulatot mutatott. Az FHB-papírok 700 forintos növekedéssel zárták a kereskedést.
Lefelé mozgott viszont a felfüggesztett kereskedésű Globus és a problémákkal küzdő NABI. Az elmúlt negyedévekben a Globus gazdálkodásában mind az árbevételben, mind az eredményoldalon kedvezőtlen fordulat következett be, amelynek csúcsa a most nyilvánosságra került, emlékezetünk óta nem tapasztalt szintű üzemi veszteség. Az illikvid piacon a vételi érdeklődés teljes hiánya tapasztalható, miközben mind többen szeretnének megszabadulni a kezükben lévő pakettől – írta a portfolio.hu.
A nemzetközi parketteken a BÉT-en történt emelkedéshez hasonlót lehetett tapasztalni. Kora délután a DAX indikátora 0,84 százalékot javult, míg az FTSE ennél gyengébb, 0,28 százalékos növekedést jelzett. Az európai növekedést az amerikai optimizmus is segítette, New Yorkban reggel a Nasdaq Composite 1,19 százalékot javult. A technológiai mutatóra nagy hatással volt a Home Depot társaság első üzleti negyedévének eredménye, amely 21 százalékkal haladta meg a korábbi évben realizált szintet. Az amerikai vállalat felfelé módosította az év egészére várható előrejelzését. Az első negyedben 1,1 milliárd dollár volt a társaság adózott eredménye, részvényenként 49 cent, az egy évvel korábbi 907 millió dollárt, illetve 39 centet követően. Elemzők 43 centes részvényarányos nyereségre számítottak. A cég árbevétele 16 százalékkal 17,55 milliárd dollárra nőtt az idén január–március között. A tengerentúlon még az a hír sem okozott árcsökkenést, hogy áprilisban 2,1 százalékkal 1,969 millióra esett vissza az új lakásépítések száma, pedig az elemzők 1,3 százalékos csökkenésre számítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.