Tovább drágul az olaj

2004. 05. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamar elfogyott a tőkepiacok lendülete; a keddi és a szerdai optimizmus tegnapra tovaszállt, igaz, Tokióban reggel még nagy volt a részvények iránti kereslet, de a később nyitó európai börzéken ez már nem érződött. A nyersolaj ára a szerdai csökkenés után tegnap újból emelkedni kezdett, kora délután Londonban a nyersolaj hordónkénti ára negyeddollárral 38,14 dollárra emelkedett.
Pesten a nyitás után egyből nagyot zuhant a BUX, a reggeli csökkenést napközben hektikus kereskedés követte, míg végül a tőzsdemutató 0,53 százalékot gyengülve 11 050,09 ponton zárt. A vezető részvények közül egyedül a Molnak sikerült pozitív előjellel zárnia. Az olajipari cég részvényei 15 forintot emelkedve zártak, míg a Matáv ára 4 forintot, az OTP 35 forintot, a Richter 260 forintot gyengült. Lefelé mozgott a Nabi, az Antenna Hungária és az Egis ára. A Richter gyengülését azzal magyarázták az elemzők, hogy a Világbank szakértői szerint az európai gyakorlattal megegyeznek a magyar hatóságok intézkedései az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerkiadások növekedésének megállítására. Armin Fidler, a Világbank egészségügyi részlegének európai és közép-ázsiai vezetője szerint „a világon mindenütt nehéz megtalálni az egyensúlyt a gyógyszergyártók és -forgalmazók, valamint a fogyasztást finanszírozók érdekei között”. Kellemes meglepetést okozott viszont a 60 forinttal 800 forintra dráguló Rába. A győri cég közölte, hogy két szerződést írt alá a napokban komplett, saját fejlesztésű futóművek szállítására. A Daewooval megkötött, három évre szóló, 3,5 millió dolláros szerződés értelmében a Rába a következő években a dél-koreai cég új fejlesztésű tehergépkocsijainak kizárólagos futómű-beszállítója lesz. Az oroszországi LiAZ-zal pedig több mint 1 millió eurós üzletről írt alá szerződést a magyar vállalat. A Rába az orosz autóbuszgyártó cég számára saját fejlesztésű komplett futóműveket, hozzájuk tartozó felfüggesztéseket és teljes kormányzási rendszereket szállít az idén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.