Tovább esett a BUX

2004. 05. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengüléssel zárt tegnap a BUX, de hasonló visszaesést mutatott a német és a londoni börze indikátora is. Pesten nyitáskor még nem látszódott, hogy a befektetők inaktívak lesznek, viszont a nemzetközi parketteken jól lehetett délelőtt érzékelni, hogy a spekulánsok kivárásra helyezkednek el. A piac valóban várt, a hét vége közelsége meghatározó volt, az elemzők jelezték, hogy nem várható változás, mivel a befektetők az amerikai Federal Reserve (Fed) kamatemelésére várnak. A magyar piac zárásakor a DAX 0,52 százalékkal esett vissza, míg az FTSE 0,43 százalékkal állt előző szintje alatt.
A magyar börzén a BUX délben még jól tartotta magát, de kora délután gyengülést hozott, ami egyre lejjebb és lejjebb tolta a tőzsdei mutatót, így az 186,58 pontot csökkenve, 10729,78 ponton zárt. A vezető részvények közül az igen magas, 6,8 milliárd forint forgalmú OTP 2,8 százalékkal gyengült, a Mol 0,2 százalékkal, a Richter 2,2 százalékkal, a Matáv 2,9 százalékkal lett olcsóbb.
Beesett még az Egis és az Antenna Hungária, a Pannonplast annak ellenére gyengült, hogy a társaság bejelentette, 2004. június 30-ig sikerült meghosszabbítania klubhitel-szerződését a résztvevő bankokkal. A 2000. október 9-én megkötött, hároméves lejáratú, eredetileg 17,1 millió euró, jelenleg 11 millió euró összegű hitelszerződést a 2003. októberi lejárat óta többször meghosszabbították. A közlemény szerint a hosszabbítás technikai jellegű, s a menedzsment megerősíti azt a korábbi bejelentést, hogy a Pannonplast tárgyalásokat folytat a hitelező bankokkal a hitelállomány átstrukturálásáról. „A társaság és a bankok közötti egyeztetések a jelenlegi fázisban – a hitelezési szándék megléte mellett – már a hitel feltétel- és biztosítékrendszerének véglegesítésére koncentrálódnak, az új hitelszerződés aláírására június végéig várhatóan sor kerül.”
A BUX árfolyamának csökkenésével kapcsolatosan az elemzők azt nyilatkozták még, hogy a tőzsde árával párhuzamosan a forint kurzusa is gyengült a devizapiacon. A forint visszaesését viszont gyaníthatóan Londonból kiinduló spekulációs eladások indukálták. Az amerikai Fed kamatemeléséhez fűződő fokozódó várakozások hatására mintegy 20 bázisponttal emelkedett a 10 éves amerikai államkötvény hozama is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.