Borúlátás a tőzsdéken

2004. 06. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélybe zuhantak tegnap délután a tőkepiaci mutatók, mivel a néhány vállalati hír és az amerikai májusi termelői árindex lefelé nyomta a délelőtt még javuló árfolyam-indikátorokat. A brit piacon a Marks & Spencer (M&S) kiskereskedelmi hálózat okozott meglepetést a befektetők számára, mivel immáron második alkalommal utasított el felvásárlási ajánlatot. A piac nem vette jó néven az M&S menedzsment hozzáállását, így profitrealizálás indukálódott, ennek kapcsán a cég részvényei 2,13 százalékkal lettek olcsóbbak.
A májusi termelőiárindex-adatok azt jelzik, hogy akár inflációs nyomás nehezedhet az amerikai gazdaságra. A Dow Jones Newswires-CNBC elemzésétől jóval eltér a májusban 0,8 százalékkal megugró termelői árindex; az élelmiszer-és energiaárak nélkül számolt magindex 0,3 százalékkal emelkedett. A megkérdezett 20 elemző az index 0,6 százalékos növekedésére számított az áprilisi előzetes 0,7 százalék és a márciusi 0,5 százalék után. Nem fordította meg a piacok gyengülő irányát a Ford Motor sem, pedig a világ egyik legnagyobb autógyártó cége felfelé módosította az idei második negyedévben és az év egészében várható nyereségéről szóló előrejelzését, mert nőtt a pénzügyi tevékenység eredménye. Az autógyártó arra számít, hogy a rendkívüli kiadásokat nem számítva részvényenként 15 centtel több lesz a nyeresége az április–június közötti időszakban: 45-50 cent a korábban jelzett 30-35 centtel szemben.
Pesten a korábbiaktól eltérően igen heves reakciókat váltottak ki a hazai és a nemzetközi hírek, a növekvő közel-keleti feszültség és a gyógyszerárvita tegnap tetőzött a Deák Ferenc utcában. A BUX 19 pontos növekedéssel indította a napot, a javuló trend fél óráig tartott, majd egy kisebb, 40 pontos gyengülés után szinte egész nap 11 150 pont körül ingadozott az indikátor. Változás csupán zárás előtt egy órával következett be, ekkor a BUX a nemzetközi hírekre reagálva bezuhant és végül 166,34 pontot csökkenve lépett a partvonalon túlra. A kisforgalmú papírokat jegyző index, a BUMIX 5,80 pontot gyengült. A vezető részvények közül a Richter 805 forintot, a Mol 5 forintot, a Matáv 18 forintot, az OTP 48 forintot gyengült. A kiskapitalizációjú papírok közül az Egis 150 forintot javult. Elemzők szerint a vártaknál lényegesen kisebb lehet idén az Egis és a Richter a kormány által kihirdetett árstop miatti bevételkiesése. A Concorde elemzője szerint a Richter EPS (egy részvényre jutó nyereség) 1780 forintra emelkedhet, míg az Egis értéke 823 forintra ugorhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.