Brüsszelre várnak a BÉT tulajdonosai

2004. 06. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösebb döntések a vártakkal ellentétesen nem születtek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tegnap megtartott rendkívüli közgyűlésén. Részvényesek döntöttek a BÉT és a BÁT integrációjának leállításáról, valamint a tőzsde vezetéséről és a felügyelőbizottsági tagok személyéről. A BÉT közgyűlésén napvilágra került, hogy a HVB Bank vezette konzorciumnak az uniós szabályok szerint engedélyt kell kérnie a Brüsszeli Versenyügyi Hatóságtól ahhoz, hogy tulajdonosi jogait gyakorolhassa a magyar tőzsde felett, így a napirendi pontok többségét a HVB Bank kérésére törölték.
A részvényesek a BÉT és a BÁT integrációs folyamatának leállításáról döntöttek, a tőzsde vezetése szerint addig, míg az uniós hatóság jóvá nem hagyja a BÉT tulajdonosi struktúráját, szünetel az öszszeolvadás. A 2004. február 19-én hozott határozat szerint a BÉT vezetésének június 30-ig kellett volna aláírnia a szerződést a BÁT eszközeinek átvételéről. A közgyűlés többi napirendi pontjában az előterjesztő HVB Bank Hungary javaslatára nem született döntés, így elhalasztották a határozatot a BÁT 75,6 százalékos tulajdonának megvásárlásáról is. Szalay-Berzeliczy Attila, a BÉT igazgatóságnak a HVB Bankot képviselő tagja a közgyűlést követően újságírók előtt kijelentette: „Az integrációt támogatjuk, és a tőzsde függetlensége is megmarad.”
A hétfőn lemondott Jaksity György elnök helyére az igazgatóság Szalay-Berzeviczy Attilát, a HVB Bank igazgatóját választotta a megmaradt, háromtagú, az új elnökön kívül Áldott Zoltánból és Cselovszki Róbert alelnökből álló igazgatóság. A felügyelőbizottsági (fb) tagok lemondását követve csupán egy tag, Katona Zsolt, az fb elnöke maradt pozíciójában, így a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a két utolsóként lemondott tag, Streitman Norbert és Vida Mariann mandátuma hatvan nappal meghosszabbodott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.