Csökkenő amerikai GDP

Árfolyam-emelkedéssel zárták a hetet a Budapesti Értéktőzsde mutatói, a BUX és a Bumix. A nemzetközi értékpapírpiacokon viszont gyengülést jeleztek az indikátorok, az FTSE és a DAX árfolyama lefelé mozgott napközben. A viszszaesést a gyógyszergyártók iránti pesszimizmus váltotta ki, az egyik ok abból fakadt, hogy az AstraZenecának ki kell vonnia koleszterincsökkentő szerét. A GlaxoSmithKline-t viszont a Union Bank Suisse (UBS) minősítette le.

2004. 06. 26. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengerentúlon emelkedéssel indult a nap, a Dow Jones és a Nasdaq értékei drágulással nyitottak, mivel a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe júniusban 95,6 pont lett a hóközi 95,2 pontot követően. Május végén a Michigani Egyetem azt közölte, hogy 90,2 pontos bizalmi indexet mért. Április végén 94,2, március végén 95,8, míg február végén 94,4 pont volt a fogyasztói bizalmi index.
Nem mozgatta meg az amerikai piacot viszont a 3,9 százalékkal emelkedő, első negyedéves végleges GDP-adat. Elemzők azt várták, hogy az előzetes, 4,4 százalékos növekedési adatot erősíti meg a kormányzat. Az amerikai GDP 4,1 százalékkal nőtt a tavalyi év utolsó negyedében éves szinten, a harmadik negyedben 8,2, a másodikban 3,1, az elsőben kétszázalékos volt a bővülés az amerikai kereskedelmi minisztérium végleges adatai szerint.
Pesten magas forgalom mellett nőttek a részvényárak, a BUX folyamatos növekedést mutatott, így az indikátor délután 11 509 pontig emelkedhetett. A zárás pillanatában egy kisebb korrekció törte meg a BUX száguldását, így az indikátor 11 459 ponton fejezte be a napot, ez 74,35 pontos növekedésnek felel meg. A forgalom a korábbi napok sokszorosára, 11,6 milliárd forintra nőtt. A vezető részvények közül a Mol és a Richter drágult a legjobban, de javult a Matáv is. Az OTP viszont 15 forintot csökkenve zárt. Elemzők szerint a Richter és vele együtt az Egis árfolyamának növekedése már időszerű volt, mivel a gyógyszerár-megállapodással csökkent a cégek veszteségi kockázata.
A Matáv árfolyamát nagyban befolyásolta, hogy Kai-Uwe Ricke, a Deutsche Telekom főnöke nyilvánosan cáfolja, hogy cége bevásárlókörúton lenne, de a vállalaton belül már régebben jelezte, hogy a kelet- és délkelet-európai országokra nem igaz a kijelentése. Ricke expanziós terveiben kulcsszerepet játszik Közép- és Kelet-Európa. Elemzők szerint Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója többször előadta már Rickének azt a kívánságát, hogy Magyarországról keletre és délkeletre a Matáv terjeszkedhessen, s ehhez a Wirtschaftswoche szerint zöld jelzést kapott a bonni központból. A Matávnál közölték az MTI-vel, hogy a vállalat növekedési stratégiájának egyik fő pillére évek óta a nemzetközi terjeszkedés a régióban. Ennek érdekében a Matáv folyamatosan vizsgálja a térségi terjeszkedés lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.