Drágultak a főbb papírok

Pesten drágulással, míg a nemzetközi parketteken gyengüléssel zártak a főbb tőkepiaci indikátorok tegnap. A kedvező vállalati hírek ellenére a befektetők eladási irány mellett döntöttek a német és a brit tőzsdéken. Elemzők szerint az árfolyamcsökkenéseket a távközlési papírok iránti pesszimista hangulat, valamint a Royal Dutch és az Aegon leminősítése indukálta, de a Cityben a Royal Bank of Scotland is lefelé húzta a FTSE indexet.

2004. 06. 23. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz piacon nagy meglepetést keltett, hogy tegnap reggel a milánói börzén felfüggesztették az Alitalia kereskedését. Az Alitalia papírjaival utoljára hétfőn délután kereskedtek, akkor a cég papírjai 0,2243 eurós áron forogtak. A felfüggesztés okáról annyit sikerült megtudni, hogy az olasz minisztertanács elé került a légitársaság rövid és középtávú túlélését garantáló pénzügyi tervezet. A magyar tőzsde zárásáig nem derült ki, hogy az Alitaliának milyen állami mentőövet dobnak, de azt lehet tudni, hogy az Európai Bizottság élénken figyeli a római terveket.
A tengerentúlon jó vállalati hírek láttak napvilágot, a Merrill Lynch elemzői szerint a drága nyersolajárak miatt kedvezően befolyásolják az olajipari cégek eredményeit. Az információtechnológiai (IT) piacról a Gartner piackutató intézet tett közzé kedvező információkat.
Nem szabad kihagyni a kedvező hírek felsorolásából a Palm Inc., a Goldman Sachs és a Morgan Stanley eredményeit sem. A Morgan Stanley befektetési bank kedden azt közölte, hogy kötvény üzletága jó teljesítményének köszönhetően negyedéves profitja több mint duplájára emelkedett. A pénzügyi szolgáltató adózott eredménye a második negyedévben 104 százalékkal 1,22 milliárd dollárra, részvényenként 1,1 dollárra nőtt.
Pesten a nemzetközi trendekkel ellentétes irányzat alakult ki, a BUX értéke nyitás után egyre magasabbra szökött, délben már elérte a 11 211,07 pontot, ami 109 pontos javulásnak felelt meg. Délután a magyar tőzsdemutató nem változtatott az irányon, sőt a zárás pillanatában az index újból növekedni kezdett. A BUX végül 11 187,77 ponton 85,84 pontot javulva fejezte be a napot, a BUMIX 2,12 pontot gyengült. A forgalom az előző napi duplájára emelkedett, elérte a 4,215 milliárd forintot. A vezető részvények kivétel nélkül drágultak, a Richter 215 forintot, az OTP 18 forintot, a Matáv két forintot, a Mol 120 forintot erősödött. A kisebb forgalmú papírok sorából a Zwack és a Synergon javult a legjobban. Az Antenna Hungária 65 forinttal, az Egis 75 forinttal értékelődött fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.