Egymással harcoló készülékgyártók

Néhány éve még nem is gondoltuk volna: a távközlés olyan szintre lép, hogy a világ bármely pontján megnézhessük azokat a képeket, amelyeket partnerünk készített és továbbított számunkra. Hasonlóan készíthetünk már mi is mozgó- és állóképet néhány, digitális fényképezőgéppel felszerelt mobiltelefonnal. Az elmúlt néhány évben a telefongyártó cégek azt közölték, hogy piackutatásuk szerint a legnagyobb növekedés a multifunkciós szórakoztató készülékek terén érhető el.

2004. 06. 10. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte az összes gyártó előrukkolt már a fényképezőgéppel ellátott készülékével, az egyik sereghajtó, a Samsung nemrégiben bemutatta azokat, amelyeket az idei nyári szezonra dob piacra, és amelyek megjelennek majd Magyarországon is. A többségük középkategóriás, valamilyen módon szétnyitható készülék. A legolcsóbb modell nagyobb és szebb kijelzőt kapott, a csúcskategóriásak pedig Palm vagy Windows Mobile operációs rendszert. Még egyik sem támogatja a szélessávú EDGE-adatátvitelt és a Bluetooth rádiós hálózati kommunikációt, de az év vége felé mindkét technológia megjelenik egy-egy Samsung-készülékben.
A szétcsúsztatható SGH–D410 egyik erőssége a kijelzője, hiszen 176x220 képpontot és 260 ezer színt tud megjeleníteni. Elforgatható, hagyományos minőségű kamerája filmrögzítésre is alkalmas, és 64 szólamú csengőhangokat szólaltat meg. Emellett van benne e-mail kliens, WAP, mms, és kezeli a Java-programokat. A Samsung ezzel egy időben, június elején dobja piacra a kisméretű SGH– X450-es modellt is.
Júliusban az SGH–E300 kameratelefon megjelenése várható, amelynek a belső és a külső kijelzője is 65 ezer színt tud megjeleníteni; a belső 128x160, a külső pedig 96x64 képpontos. A kagylóformájú, szétnyitható készülék beépített kamerája VGA-minőségű fotókat készít. Augusztusban a szétcsúsztatható SGH–E800 kerül a boltok polcaira, amely hasonló minőségű kamerával lett felszerelve, de beépített vakuval és huszonkét megabájtos belső memóriával rendelkezik, amelyet MMC-kártyával lehet bővíteni. A készülék kijelzője 65 ezer színű és 128x160 képpontos. Az úgynevezett okos telefonok sorát az SGH–i700 és SGH–i500 modellekkel gyarapítja idén a Samsung, amelyek közül az előbbi Microsoft Pocket PC 2002, az utóbbi Palm operációs rendszert használ. Mindkét készülék háromsávos, támogatja a WAP 2.0, GPRS, mms és Java technológiákat, illetve hatvanötezer színű kijelzővel, VGA-kamerával, MMC-kártyaolvasóval és e-mail klienssel rendelkeznek. Az i500 esetében a kijelző, míg az i700 esetében a kamera forgatható el – írta az origo.hu.
A Samsung első megapixeles kameratelefonja az SGH–P730, amely 1024-szer 864 képpontos felvételeket készít. A szeptemberben megjelenő, kagylóformájú mobil jó minőségű, minden irányban elforgatható TFT-kijelzőt kapott (260 ezer színű és 176x220 képpontos). Az SGH–P730 memóriája MMC-kártyával bővíthető, és van benne mp3-lejátszó is. A Samsung elegáns készülékei egyesek szerint kifejezetten vonzók, mások szerint lerí róluk távol-keleti eredetük.
Nem tétlenkedett eközben az egyik legismertebb és legnagyobb mobilkészülék-gyártó sem, a japán– svéd SonyEricsson, amely három új, multimédiás funkciókkal telezsúfolt mobiltelefonnal és újfajta kiegészítőkkel rukkolt elő. A készülékek várhatóan csupán a karácsonyi szezonra kerülnek a boltokba. Az S700-as készülék billentyűzetéhez egy újfajta megoldásnak köszönhetően a készülék felső részének elforgatásával lehet hozzáférni. Ez a nagy képernyős mobil már egy egyszerűbb digitális fényképezőgéppel is versenyre kelhet, mivel integrált kamerája 1,3 megapixeles érzékelőjű (CCD), így akár 1280x960 pixel felbontású fotók is készíthetők vele. A mobilnak nagy felbontású, 262 ezer színárnyalat megjelenítésére alkalmas képernyője van, memóriája pedig Memory Stick Duo kártyákkal bővíthető. A háromsávos, tengerentúlon is használható telefon támogatja a GPRS adatátvitelt, e-mail klienssel is rendelkezik, s a hagyományos Java-támogatás mellett felvértezték egy háromdimenziós játékok futtatását biztosító Mascot Capsule nevű szoftveres technológiával is. A mobil infravörös, Bluetooth-, illetve USB-kapcsolaton keresztül csatlakoztatható PC-hez, megjelenése az év utolsó negyedévében várható.
A Nokia többéves szünetet követve karácsonyig piacra dobja a 9500 jelű kommunikátorát, amely az elődjeihez hasonlóan kettéhajtható kivitelben készül, teljes méretű billentyűzete s 80 megabájt felhasználói memóriája van – ez MMC-memóriakártyákkal tovább bővíthető –, és a Symbian operációs rendszer 7-es változata fut rajta a Series 80 nevű felhasználói felülettel kiegészítve, emellett Java-programok futtatására is képes. A mobilnak kisméretű, színes külső kijelzője, valamint egy nagyméretű belső képernyője van, ez utóbbi felbontása 640x200 képpont, s 65 ezer színárnyalatot képes megjeleníteni. A Nokia közleménye szerint a háromsávos 9500-as a GPRS-t és a gyorsabb, akár 236 kbit/szekundumos sebességű adatátvitelt biztosító, EDGE nevű adatátviteli szabványt egyaránt támogatja, továbbá Wi-Fi vezeték nélküli hálózatokra is lehet vele kapcsolódni – ebben az esetben az adatátvitel sebessége legfeljebb 11 megabit lehet másodpercenként. Nem mellékes továbbá, hogy az új kommunikátort beépített, VGA-felbontású, mozgókép rögzítésére is alkalmas digitális fényképezőgéppel is felszerelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.