időjárás °C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Keleten terjeszkedik a Saia-Burgess

Szajlai Csaba
2004.06.30. 23:00

A svájci tőzsdén is jegyzett autóipari beszállító Saia-Burgess éves forgalma tavaly 490,2 millió svájci frank volt. A cégcsoport Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában rendelkezik gyártóbázissal, míg hazánkban Hatvanban és Ózdon létesített üzemcsarnokot.

Négyéves bevezetése óta kifejezetten blue chipnek számít a kisebb tőzsdei papírok társaságában a Saia-Burgess a zürichi értéktőzsdén. A svájci autóipari beszállító részvényeit elsősorban a piacvezető termékek és a vállalat impozáns stratégiája miatt ajánlják a befektetőnek.
A cégcsoport dinamikusan fejleszti hatvani és ózdi egységeit is. Magyarországon egyébként kapcsolókat, elektromotorokat és záregyütteseket gyárt a társaság. A tavalyi esztendőben 490,2 millió svájci frank árbevételt produkáló vállalat többek között beszállítója a BMW-nek, a Volskwagennek és DaimlerChryslernek, kiemelt partnere a Delphinek és a Behrnek. A svájciak egyébként Ózdon 650 dolgozót foglalkoztatnak – ez a létszám elegendő a menedzsment által kitűzött éves termelési szint eléréséhez. Az üzemmel kapcsolatos bővítési tervekben még egy göngyölegraktár kiépítése szerepel, ám ezzel a beruházással további munkahelyek, legalábbis nagy ütemben aligha létesülnek. Persze ide kívánkozik, hogy a borsodi telephelyen hat éve még csak 70 ember állt alkalmazásban, így a vállalkozás immár a térség egyik legnagyobbjává nőtte ki magát. A hatvani csarnokban 200 alkalmazottat foglalkoztat a Saia-Burgess; az elképzelések szerint a létszám a következő három éven belül a duplája lesz. A hevesi városban kapcsolókat készítenek, az idén a készülékekből 20 milliót terveznek előállítani. A növekedés ezen a téren elképesztő, legalábbis ha azt vesszük alapul, hogy 2003-ban még csak 1,7 millió darab termék futott le a gyártósorokról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.