Kivártak a pesti börzén

2004. 06. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatos árfolyamok jellemezték tegnap a tőkepiacokat, a BUX nem sokat tartózkodott a pozitív tartományban, hasonló gyengülést mutatott a német DAX indikátor is, sőt késő délután a Dow Jones és a Nasdaq kurzusa is a veszteséges zóna irányába tartott. A BUX a kereskedés elején 55 pontos pluszban állt, de a növekedési trend nem tartott sokáig, hiszen a nemzetközi hatások és a magyar befektetők inaktív jelenléte nem hozott felfutást a tőzsdemutató értékében. A BUX végül 14,68 pontot gyengülve 11 200,46 ponton zárt. A forgalom nem érte el az 5,5 milliárd forintos szintet, elemzők szerint a befektetők a Federal Reserve elnökének nyilatkozatára vártak, de hangsúlyozták, sok múlik azon is, hogy megkezdődtek a nyári szabadságolások.
A tengerentúlon a tőzsdei nyitások után néhány perccel Alan Greenspan, a Fed elnöke közölte, hogy egyre erősebbnek látja a gazdaság növekedésére utaló jeleket, bár a munkaerőpiac és a beruházások nem mutatnak még most sem olyan élénkülést, mint azt a történelmi tapasztalatok alapján mutatniuk kellene – írta a portfolio.hu. A Fed az infláció ellenőrzése érdekében megteszi majd, amit tennie kell, s ha az előrejelzések arra utalnak, hogy téves az amerikai központi bankrendszernek a gyenge inflációra vonatkozó ítélete, akkor a bankrendszer, azaz a Fed lép, akár még egy nagyobb arányú kamatemeléssel is.
Pesten aránylag nyugodt, lanyha kereskedés folyt, a vezető részvények közül az OTP és a Richter ára tudott drágulni, míg a Mol, a Matáv értéke gyengült. A banki papírok kilenc forinttal, a gyógyszergyártó cég részvényei száz forinttal lettek előző értéküknél drágábbak. A Matáv tíz forinttal, a Mol 15 forinttal lett olcsóbb. Lefelé mozgott még az FHB, a TVK és a Rába ára is.

A Fitch Ratings európai hitelminősítő kedden A mínusz osztályzatot adott a tervezett 50 milliárd jenes, ötéves lejáratú magyar szamurájkötvényre. A kötvényt várhatóan a londoni bankközi kamat fölött 0–0,3 százalékpont között árazzák – közölték a japán pénzügyminisztériumban. A magyar szuverén besorolás A mínusz a Fitchnél és a Standard & Poor’s-nál és A1 a Moody’s-nál. A Fitch kötvényértékelése azonos a magyar hosszú lejáratú szuverén devizakötelezettségek nála nyilvántartott besorolásával. Tavaly július óta a besorolásunk kilátása negatív a Fitchnél, a makrogazdaság kiegyensúlyozatlansága miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.