Névváltás előtt a Matáv?

2004. 06. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérsékelt emelkedéssel nyitott tegnap a magyar tőzsde. A délelőtt stagnálással telt el, de a déli harangszót követve a BUX igen erőteljes növekedésnek indult. Délután a BUX-index már javában 150 ponttal állt előző értéke felett. A magyar indikátor végül 158,94 pontot emelkedve zárta a kereskedést. A pesti börzére a kedvező nyugat-európai növekedések s a hazai piacon megjelenő befektetők hatottak. A francia piacon az Alcatel tendernyerése, a Suez felminősítése okozott kedvező hangulatot. A brit tőzsdén a BAT drágulása volt szembetűnő.
Emelkedéssel indult tegnap a Postbank első kereskedési napja is. Az elemzők a kibocsátási árat „nagyon kedvezőnek” ítélték, s úgy látják, hogy a Postbank papírjai vonzóak a befektetők számára, tekintettel az osztalékhozamra. A Deutsche Post a jegyzési idő két nappal történő meghosszabbításával, valamint árcsökkentéssel és a kibocsátandó részvények számának csökkentésével próbálta a múlt hét végén kelendőbbé tenni leánycége, a Deutsche Postbank részvényeit. A Postbank tőzsdei bevezetését így hétfő helyett tegnapra halasztották, a kibocsátási árat az eredeti 31,50–36,50 euróról 28–32 euróra fogták vissza, hogy elébe menjenek a részvény túlárazását panaszoló befektetői véleményeknek – írta az MTI–Eco.
Pesten a BUX emelkedésével párhuzamosan drágult a Mol, OTP, Richter hármas árfolyama. A Matáv a trenddel ellentétesen 10 forintot gyengülve zárt. A portfolio.hu internetes hírportál szerint a Deutsche Telekom vezetékes-üzletágának márkáját, a T-Comot tervezi adoptálni kelet-európai leánycégei hasonló üzletágai esetében – tudósít a Bloomberg a Wirtschaftswochére hivatkozva. A német magazinban ma jelenik meg egy interjú Kai-Uwe Rickével, a DT első számú vezetőjével. Az interjú összefoglalója szerint Kai-Uwe Ricke már megkezdte a névváltás ügyében a tárgyalásokat a magyar (Matáv), a horvát és a szlovák leánycégek vezetőivel. A rebranding segítené a Deutsche Telekom integritását és további kelet-európai terjeszkedését. A hír meglepetésként hat. A Matáv vezetékesmárkanév-átmárkázásáról még nem keringtek információk a piacon – írta a portfolio.hu.
A Matáv mellett gyengülést mutatott a BUMIX-indikátor is, és ezzel együtt az Antenna Hungária, valamint a Brau Union kurzusa is. Meglepetésre az FHB-papírok ára egyre feljebb és feljebb tornázza magát. Szakértők szerint a korábbi 9000 forintos ár a közeljövőben megdönthető, de a piac várhatóan megvárja a féléves eredményeket, és csak utána ugorhat nagyot a jelzálogbank árfolyama.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.