Optimizmus Nyugaton

Már nem szokatlan, hogy a magyar tőzsde indikátora, a BUX a nyitás után erőteljes emelkedést jelez, majd visszaesik és végül a gyengülésre spekulálók miatt enyhe növekedéssel zár. A BUX tegnap követte a megszokott trendet, a nyitáskor még mínuszban állt, majd gyorsan átlendült a pozitív tartományba és az első fél óra alatt már elérte napi maximumát is, amely 11 183,06 ponton volt. A kereskedés többi részében a tőzsdei mutató a reggeli nyereségét olvasztotta el, záráskor a BUX 11 189,04 ponton állt, amely 69,56 pontos növekedésnek felelt meg. A forgalom igen alacsony volt, nem érte el a 6 milliárd forintot. A kiskapitalizációjú részvényeket jegyző Bumix index napközben a BUX-szal ellentétesen haladt, de végül 3,36 pont nyereséggel zárt.

2004. 06. 05. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi tőkepiacokon optimista hangulat uralkodott, a befektetők kedvezően értékelték az OPEC döntését, de hasonlóan kedvező hírként vették tudomásul az amerikai foglalkoztatási adatokat. Az Egyesült Államokban májusban a szakértői várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma. A bejelentés szerint májusban a mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 248 ezerrel nőtt.
A pesti parketten a vezető részvények többsége drágult, ez alól csupán a Richter volt kivétel, a gyógyszergyártó cég papírjai 590 forintos veszteséget realizáltak a nap végére. A másik gyógyszerrészvény, az Egis viszont 65 forintot drágult. A Matáv 21 forintot, a Mol 25 forintot, az OTP 10 forintot emelkedett.
A kisforgalmú papírok sorából jelentős növekedéssel került a partvonalon túlra az Antenna Hungária, a BorsodChem és a Synergon, az FHB viszont 65 forintot csökkent. Elemzők szerint a műsorszóró cég részvényeit újból a spekuláció mozdította meg, korábban 3300 forint körül is kereskedtek a társaság papírjaival.
A bankközi devizapiacon délután 251,95/252,05 forinton jegyezték az eurót, 15 fillérrel erősebben a csütörtök délutáni 251,80/90 forintos kurzusnál. A forint délután 10,75 százalékon állt az ingadozási sáv erős oldalán, 6 bázisponttal gyengébben a csütörtöki helyzeténél. Alacsony forgalomról számoltak be a kereskedők a bankközi devizapiacon, az eurót 251,85 és 252,05 forint között jegyezték. Hétfő délutánig a kivárás jellemzi majd az üzletmenetet – mondják, akkor kerül nyilvánosságra a monetáris tanács soros ülésének határozata. A piacon többségben van az a vélemény, hogy a monetáris tanács hétfőn 25 bázispontos kamatcsökkentésről határoz, ennél nagyobb mértékű redukcióra nemigen számítanak. Kevesebben vannak azok, akik szerint a kamatdöntés előtt az MNB megvárja a június 11-én megjelenő májusi inflációs, illetve a június 14-én megjelenő fizetésimérleg-adatokat is, ebben az esetben legkorábban a június 21-i ülésen kerülhet sor kamatcsökkentésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.