Változatlan a BUX

2004. 06. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedéssel indult tegnap a magyar tőzsdei kereskedés, de nem tartott sokáig, mivel a piac hangulata egyre mélyebbre csúszott. Nyugat-Európában viszont határozott és tartós növekedést mutattak az árfolyammutatók. Az európai parketteket nagyban befolyásolta az olajárak csökkenése, amit a norvégiai sztrájk vége indukált. A BÉT zárásakor a Cityben az FTSE 0,47 százalékot nőtt, míg a frankfurti DAX 1,26 százalékkal állt előző szintje felett. Az elemzők az olajárak csökkenése mellett az iraki hatalomátadást is pozitívan értékelték, amely kedvezően hatott a tőkepiacokra. Az olajipari részvények bár gyengültek, de a pénzügyi piac szereplőinek árfolyamai javulóban voltak. A Shell 0,2, a British Petrol 0,4 százalékot gyengült, a Credit Suisse árfolyamát viszont a Winterthur eladásával kapcsolatos információk drágították.
Emelkedéssel indult a New York-i kereskedés is: a Wall Streeten szintén az iraki hírek okoztak fellendülést, de növekedést indukált az internetes cégek részvényei iránti keresletnövekedés is. A nap nyertesei reggel az eBay és a Yahoo voltak, de komoly emelkedést mutatott a Microsoft, az Amazon.com, valamint a JDS Unipahse is. A tengerentúli hangulatot javították még az egy százalékkal – a vártnál sokkal nagyobb, két és fél év óta nem tapasztalt ütemben – növekvő májusi fogyasztói (személyi) kiadások is. A személyi jövedelmek májusi átlagos növekménye 0,6 százalék volt. Elemzők arra számítottak, hogy a személyi jövedelmek 0,5, a személyi kiadások pedig 0,8 százalékkal nőttek májusban. Áprilisban a személyi kiadások emelkedése 0,2, a jövedelmek növekedése 0,6 százalékos volt. A személyes fogyasztói kiadások árindexe 0,5 százalékkal emelkedett májusban, az élelmiszerek és üzemanyagok nélküli növekedés 0,2 százalékos volt. A májusi adatok azt jelzik, hogy az Egyesült Államokban egészséges a fogyasztói szektor fejlődése, bár a kiadásoknak a jövedelmeknél gyorsabb növekedése a megtakarítási ráta csökkenését vonja maga után. Ez elemzői vélemények szerint tovább növeli a Fed kamatemelésének esélyét.
Pesten reggel az előző zárószintjén, 11 459 ponton indult a kereskedés, a BUX másfél óra leforgása alatt közel száz pontot erősödött, de a felfutás nem volt tartós. Az index délig 11 500 pontra gyengült, majd többszöri csökkenést követve, pénteki szintjére csúszott vissza. A tőzsdei mutató a nap végén
11 465,85 ponton, 5,92 pontot javulva zárt. A vezető részvények sorából a Richter és a Matáv ára emelkedett, míg a Mol és az OTP csökkenéssel zárt. A gyógyszergyártó cég részvényei 395 forinttal, a távközlési papírok 2 forinttal értékelődtek fel. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közölte: engedélyezte az OTP Bank Rt.-nek, hogy százszázalékos részesedést szerezzen a romániai Banca Commerciala RoBank S. A.-ban. Az OTP Bank 47,5 millió dollárért – a saját tőkére vetítve mintegy 195 százalékos árfolyamon – két hónappal ezelőtt vásárolta meg a mérlegfőösszege alapján 13. legnagyobb, s körülbelül egyszázalékos piaci részesedésű román bankot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.