A Richterre figyeltek

2004. 07. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ázsiában és Európában drágulást, míg a magyar parketten és a tengerentúlon gyengülést mutattak a tőkepiaci mutatók. Tokióban a Nikkei 225 index 1,57 százalékot javult annak a hírnek a kapcsán, hogy néhány elektronikai cég negyedéves eredményei sokkal jobbak lettek a vártaknál. A kedvező híreket közlő cégek között volt a Nintendo, a Sony és a NEC. A játékkonzolokat (televíziós játékokat) gyártó Nintendo negyedéves nyeresége több mint a duplájára nőtt. A javulás főként a GameCube játékkonzol, valamint a GameBoy Advance konzolhoz való játékszoftverek növekvő értékesítésének tudható be.
A kedvező japán hírek és a növekvő járműipari értékesítések következtében Frankfurtban magasra emelkedtek a tőzsdei indikátor értékei. A japán Honda a tőzsdezárást követően közölte, hogy a 2004/2005. üzleti évben jobb eredményeket fog produkálni a vártaknál, a bejelentés hatására a legnagyobb német gépjárműgyártók 2-3 százalékos emelkedést produkáltak.
New Yorkban az első órában jelentős árfolyamcsökkenést mutattak a tőzsdemutatók, a Nasdaq Composite 0,99 százalékos, a Dow Jones Industrial Average 0,24 százalékot gyengült. A befektetőket nem érdekelte, hogy a Time Warner Inc. a várakozásnál jobb eredményt jelentett a második negyedévről. A társaság adózott eredménye 777 millió dollár volt a második negyedévben, részvényenként 17 cent. Ez ugyan elmaradt az egy évvel korábbi 1,06 milliárd dollártól, s a részvényenkénti 23 centtől – a tavalyi második negyedben részesedések eladása duzzasztotta egyszeri tételekkel az eredményt –, de meghaladta az elemzők 15 centes várakozását.
Pesten 7,1 milliárd forintot meghaladó forgalom mellett jobbára gyengültek a részvényárak, a BUX értéke 11 656 pontos napi csúcsáról első lépcsőben 11 520 pontig esett. A déli harangszóig korrigált a BUX, de a délután érkező eróziós hullám
11 522 pontra gyengítette az indexet, ami 85,39 pontos gyengülésnek felelt meg. A vezető részvények sorából a Richter és a Matáv ára drágult, míg a Mol és az OTP kurzusa lefelé mozgott. A Richter esetében az elemzők arra számítottak, hogy a vártaknál jobb lesz. A portfolio.hu információi szerint a Citigroup a Richtertől 30,334 milliárd forintról 30,409 milliárd forintra emelkedő árbevételt vár. A kiskapitalizációjú papírok közül a Fotex, a Zalakerámia és a Phylaxia drágult a legjobban. Meglepetésre tovább erősödött az Antenna Hungária (AH) részvényeinek értéke, a műsorszóró társaság újból spekulatívvá vált, mivel a befektetők azt várják, hogy még idén eladják a céget. Az AH részvényei 15 forinttal 3215 forintra emelkedtek.
A bankközi devizapiacon délután 247,80/248,00 forinton jegyezték az eurót, árnyalatnyival lejjebb a 247,90/248,10 forintos keddi zárókurzusnál. A forint 12,20 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 3 bázisponttal erősebben a keddi helyzeténél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.