Erősödik az OTP

2004. 07. 14. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős árfolyam-emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX és Bumix indexek. A magyar piac követte a nemzetközi értékpapírpiacok napközbeni növekedési trendjét, de a záráskor jelentkező tengerentúli iránytalan hangulatot már a pesti börze nem érzékelhette, így a BUX 124 pontot növekedve zárt.
Frankfurtban a gépipari szektor árfolyamainak emelkedése volt szembetűnő, a Volkswagen ára 1,2, míg a BMW 0,85 százalékkal drágult. Szakértők szerint a felfutást a kedvező autóértékesítési adatok okozták. Hasonló növekedési hullámokat okozott a német piacon az a bejelentés, amely szerint az SAP európai számítógépprogram-gyártó konszern felvásárolja az amerikai A2i szoftvergyártót. A vételi árat nem hozták nyilvánosságra a bejelentéskor. Az 1993-ban alapított, Los Angeles-i székhelyű A2i Inc. cégek közötti irányítási szoftvereket kínál a tartalomszolgáltatástól a katalóguskiadásig. Az SAP elnöke szerint felvásárlási stratégiájuk nem a nagy potenciális jelöltekre irányul, nem akarnak piaci részesedést vagy ügyfeleket vásárolni. Az SAP sokkal inkább olyan kiegészítő technológiákat akar szerezni, amelyekkel maga nem rendelkezik, vagy amelyeket megfelelő ráfordítással és időkereten belül maga nem tud kifejleszteni.
A tengerentúlon a Merrill Lynch vártakat alulmúló eredménye, valamint a Johnson & Johnson javuló gazdálkodási adatai borzolták a kedélyeket.
A negatív híreket közlő Merrill Lynch a többi banki és pénzügyi papír árát is magával rántotta, még az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének májusi hiánya sem okozott komolyabb fordulatot a piacon, a hiány 46 milliárd dollár lett. Áprilisban a hiány 48,3 milliárd volt, elemzők arra számítottak, hogy májusban tovább nő. Hat hónap óta első ízben fordul elő, hogy a havi amerikai kereskedelmi deficit csökkent. A hiánynak az áprilisihoz mért csökkenése azért is meglepetés, mert a magas olajár az importköltségeket egyértelműen drágítja. Elemzők a kivitel egyszázalékos növekedésére számítottak, a tényleges növekedés három százalék lett.
Pesten a 40 pontos emelkedő nyitás után bezuhant a BUX árfolyama, de a csökkenés nem tartott sokáig, délben a tőzsdei indikátor már újból a nyereséges oldalon állt. A délután kezdődő emelkedés hatására az index előbb 11 630, majd zárás előtt néhány perccel 11 643 pontra ugrott. A BUX végül 1629 ponton, 1,08 százalékkal előző szintje felett, a Bumix 2,95 pontos javulással zárt. A vezető részvények közül a Mol ára gyengült egyedül, és az OTP kurzusa erősödött a legjobban. A Richter 180, a Matáv kilenc forinttal drágult. A nap nyertese a Brau Union lett 415 forintos emelkedésével, de 3,1 százalékkal javult a Phylaxia is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.