Gyorsjelentések előtt

Iránytalanság uralkodott tegnap a magyar tőkepiacon, a nyári uborkaszezon és a jövő héten induló gyorsjelentési szezon előtt a befektetők nem voltak túl aktívak. A piac határozatlanságát mutatták a nyugat-európai, ázsiai és amerikai tőzsdei árfolyammozgások is.

2004. 07. 24. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokióban a Nikkei 225 index 97,71 pontos (–0,87 százalék) csökkenéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját. A brókerek azt nyilatkozták reggel, a tokiói piac zárásakor, hogy a befektetők változatlanul nyugtalanok, mivel több jel azt mutatja, hogy a technológiai iparág nem minden esetben teljesíti az elemzők és a spekulánsok által várt negyedéves szinteket. A piac félelmét erősítette a TDK japán távközlési cég jegyzésének esése, illetve a Microsoft kedvezőtlen éves előrejelzése. A részvénypiac első szekcióját átfogó Topix indikátor 0,79 százalékkal 1135,29 pontra csökkent. A tokiói piacra még az olyan kedvező hír sem hatott, mint a Softbank 17-szeres negyedéves nyeresége. A japán kockázati tőkebefektető társaság on-line brókercége, az E*Trade Securities révén húzott hasznot a tokiói részvénypiaci fellendülésből, ami zsíros jutalékokat hozott számára. Az árfolyamok emelkedése lehetővé tette befektetési portfóliójának nyereséges tisztítását is. A csoport adózott eredménye 4,7 milliárd jen (42,9 millió dollár) lett a júniusban végződött első pénzügyi negyedévben az előző évi 270 millió jen viszonyítási alappal szemben. A cég időközben három további megvásárolt brókercéggel gyarapodott, amelyek növelték forgalmát.
A japán lakosság befektetési kedvének növekedésével párhuzamosan az E*Trade Securities vált az SBI legnagyobb bevételtermelő egységévé. Versenytársaihoz, a Matsui Securities és a MonexInc brókercégekhez hasonlóan az E*Trade valaha elért legmagasabb negyedéves nyereségét könyvelhette el. Az idei első negyedévét 1,24 milliárd jen adózott eredménnyel zárta a tavalyi 244 millió után. A számítások szerint a lakossági befektetési aktivitás növekedésének legnagyobb haszonélvezői az internetes brókercégek voltak. Éves összevetésben mintegy megháromszorozódott a lakossági részvénybefektetések értéke a negyedév folyamán. A diszkontstratégiát követő E*Trade Securities tőzsdei forgalma 8,42 ezer milliárd jenre, az előző évinek a háromszorosára emelkedett, miközben ügyfélszámláinak száma 51 százalékkal 405 050-re duzzadt. A kisbefektetések 18 százalékát az E*Trade bonyolította a negyedév folyamán, nyomában 14 százalékkal a Matsui és tíz százalékkal a Rakuten Securities brókercégekkel. Az E*Trade részvényeinek tőzsdei bevezetésére készül.
Emelkedés, majd mérsékelt árfolyamcsökkenés jellemezte a pesti börzét tegnap. Az iránytalanságot az okozta, hogy a befektetők a hétfőn induló gyorsjelentésekre próbáltak összpontosítani. A BUX
9,17 pontos csökkenéssel 11 484,67 ponton zárt, a forgalom nem érte el a 2,6 milliárd forintos határt. A Bumix indikátor ezzel szemben 7,63 pontot erősödve zárt. A BUX beesését a Matáv 19 forintos gyengülése indukálta, míg a Bumix felfutásához nagyban hozzájárult az Antenna Hungária 20, az FHB 110 forintos erősödése. A vezető részvények közül drágult a Richter, az OTP és a Mol kurzusa. A felvásárlási spekuláció miatt a Zalakerámia ára 40 forintot gyengült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.