Korrigált a Richter

2004. 07. 22. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobbára kedvező vállalati hírek, valamint Alan Greenspan keddi szenátusi meghallgatása emelte meg tegnap a nemzetközi tőkepiacok árfolyammutatóit. A befektetők a korábbi inaktivitásukat sutba dobták, és komolyabb vételi megbízásokat adtak. A vevők megjelenése egyúttal a részvények drágulását is eredményezte. A nyugat-európai növekedést követte a pesti börze is, ahol a BUX 122,38 pontot emelkedve zárt.
Már reggel a tokiói parketten lehetett látni, hogy a spekulánsok élénk érdeklődést mutatnak néhány szektor iránt.
Európában a japán hossz láttán erőteljes spekulációs hullám kerekedett. A piacok arra a Fed-elnöki beszédre reagáltak a legerősebben, amelyben Alan Greenspan kijelentette, hogy az amerikai gazdaság tartós növekedési pályára lépett, ami az árak némi növekedését okozza, de az infláció nem jelent komolyabb fenyegetést. A szenátus bankbizottsága előtt tartott féléves meghallgatásán a jegybanki szerepet betöltő intézmény elnöke azt mondta, hogy a Fed folytatja a kamatemelést, s ennek üteme fokozatos lesz a következő 18 vagy még több hónap során, de a központi bank felkészült arra, hogy azonnali választ adjon, ha az infláció meghaladja a vártat. A Fed a múlt hónapban 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatot, amely addig egy százalékon, 46 éves mélyponton volt. Greenspan azokkal az aggodalmakkal kapcsolatban, hogy a gazdasági élénkülés veszített lendületéből, azt mondta, csak átmeneti volt a lakossági kiadások közelmúltbeli visszaesése.
Persze az európai növekedéseket olyan tengerentúli vállalati hírek is segítették, mint a General Motors, a Kodak és a Microsoft eredménye. A szoftvergyártó cég kedden tőzsdezárás után közölte, hogy a jövőben negyedévenként fizet osztalékot, és négy évre szóló részvény-visszavásárlási programot indít el, továbbá egy egyszeri osztalékfizetésről is határozott. A Microsoft igazgatótanácsa arról döntött: részvényenként nyolccentes negyedéves osztalékot fizet.
Pesten aránylag alacsony forgalom mellett folyt az üzletmenet, a magyar tőkepiac is kivette részét a nemzetközi emelkedésből, így a BUX 11 641,22 ponton zárt, ami 1,06 százalékos javulásnak felelt meg. A befektetők tegnap a vezető részvényeket részesítették előnyben, a Mol ára ugyan változatlan maradt, de a néhány napja gyengélkedő Richter 400 forinttal korrigálta korábbi csökkenését. A Matáv 13 forintot, az OTP 66 forintot javított árán. Az elemzők jelezték, hogy a Richter emelkedését a néhány igen kedvező nyugat-európai gyógyszergyártó eredménye indukálta, ám hozzátették, hogy a Richter kurzusa a jelenlegi 18 700–19 500 forint között még alacsony, de a cég második negyedéves eredménye jobb lehet a vártaknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.