Megugrott az AH ára

2004. 07. 21. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágulással zártak tegnap a nemzetközi tőkepiacok, a befektetők a vállalati hírekre reagálva elkezdték vásárolni a gyógyszergyártó részvényeket, viszont a high tech-papírokat eladásra kínálták. A csipgyártórészvények értékesítését az Infineon azon bejelentése indukálta, hogy a társaság az év harmadik negyedévében a várakozások alatti üzemi eredményt ért el, és veszteséget könyvelt el. Az Egyesült Államokban a konszern ellen indított trösztellenes vizsgálattal összefüggő kiadások miatt az üzemi eredmény (EBIT) 2 millió eurót tett ki a júniussal zárult harmadik pénzügyi negyedévben, az adózás utáni veszteség pedig 56 millió eurót tett ki. A világ hetedik legnagyobb csipgyártójának árbevétele 30 százalékkal, 1,9 milliárd euróra emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva, és ezzel meghaladta az elemzői jóslatokban szereplő 1,8 milliárd eurós forgalmat. Hasonlóan negatív hírekkel rukkolt elő a Flextronics International, a világ legnagyobb elektronikai alkatrész-beszállító vállalata. A magyar piacon is jelenlévő Flextronics közölte, hogy második negyedéves eredménye elmaradhat a korábbi várakozásoktól. A szeptemberben záró negyedévre kiadott eredmény-előrejelzés nemcsak a Flextronics részvényt taszította lejjebb nyolc százalékkal, hanem gyengítette ázsiai versenytársainak kilátásait is. A Flextronics júniusban zárt első pénzügyi negyedéve 74,3 millió dollár, részvényenként 13 cent adózott eredménnyel zárult, szemben az előző évi 289,7 millió dollár, részvényenként 56 cent veszteséggel.
Pesten 3,9 milliárd forintos forgalom mellett kereskedtek, a BUX a nyitás utáni első fél órában napi csúcsára, 11 520,27 pontra ugrott, de ezt a szintet nem tudta sokáig tartani. A tőzsdemutató a zárás pillanatában 36 ponttal állt előző szintje felett. A kisforgalmú részvényeket tömörítő BUMIX-indikátor 7,85 pontot erősödött, annak következtében, hogy az Antenna Hungária árfolyama újból spekulációs hullám áldozatává vált. Az AH-papírok 175 forinttal drágultak. Elemzők szerint a műsorszóró részvényeinek emelkedése mögött az áll, hogy az EDR (kormányzati zártláncú mobilkommunikációs rendszer) pályázatát kiírták. Ennek a tendernek egyik lehetséges konzorciumi nyertese az AH lehet. A beruházás értéke 35-50 milliárd forint körül mozoghat, az éves szolgáltatási díj valószínűleg sok milliárd forint lesz. A nagyobb forgalmú részvények között megosztottság mutatkozott, a Matáv ára nem változott, míg a Richter kurzusa 55 forintot gyengült. A Mol 65 forinttal, az OTP 14 forinttal erősödött. Drágult még 50 forinttal a Zalakerámia, 95 forinttal az FHB és 85 forinttal a BorsodChem is. A kárpótlási jegyek ára 5 millió forintos forgalom mellett 48 forinttal nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.