Röviden

2004. 07. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajokkal küszködő japán bank, az UFJ Holdings a Mitsubishi Tokyo Financial Groupsszal való összeolvadás lehetőségét fontolgatja, de döntést még nem hozott az ügyben – jelentette be az UFJ Tokióban. Japán négy legnagyobb bankja közül a legkisebb ezzel reagált a Nihon Keizai Shimbun című lapban megjelent értesülésre, miszerint a jelentős, behajthatatlan hiteltartozással rendelkező bank döntést hozott volna a fuzionálási tárgyalások felvételéről. (P. B.)

Az ExxonMobil amerikai óriásvállalat hétmilliárd dolláros beruházásról szóló előzetes megállapodást írt alá a katari kormánnyal földgáz-kitermelési és -feldolgozási terv megvalósítására. Napi, közel hatvanmillió köbméter, a Katar északi részén található földgázmezőről származó földgázt fognak feldolgozni a terv értelmében, és abból napi mintegy 154 ezer hordónyi jó minőségű gázolajat, kenőolajat és egyéb terméket állíthatnak elő. (P. B.)

A Siemens érdeklődése az orosz Szilovije Masini turbinagyártó iránt a Kreml ellenállásába ütközik – írta a Vedomosztyi gazdasági lap. Putyin elnök azért ellenzi a külföldi részesedést, mert a cég hadiipari berendezéseket is gyárt. A Siemens a hét elején jelezte, hogy meg akarja venni az orosz turbinagyártót, 245 millió dollárt fizetne a többségi részesedésért, ami jelenleg az Interros pénzügyi-ipari csoport tulajdonában van. (MTI–Eco)

A szlovák kormány jóváhagyta a nemzeti légitársaság, az eddig döntően állami tulajdont képező Slovenské Aerolínie 90 százalékos magánosításának tervét. A 89,49 százalékos állami tulajdont alkotó részt stratégiai beruházónak szeretnék eladni. Az új tulajdonos kiléte októbernél korábban nem válik ismertté – jelezte Pavol Prokopovic, a közlekedési és távközlési tárca vezetője. (MTI–Eco)

A kiskereskedelmi eladások júniusban 1,1 százalékkal csökkentek az USA-ban a májusi 1,2 százalékos bővülést követően. Szakértők is az eladások csökkenésére számítottak: a Dow Jones Newswires–CNBC által megkérdezett elemzők véleményének az átlaga szerint a júniusi átfogó eladásnak 0,7 százalékkal kellett volna mérséklődnie. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.