Röviden

2004. 07. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vírus csak bluetoothon terjed
Megfejtették a vírusirtócégek annak a féregnek a működését, amely elsőként veszi célba a mobiltelefonokat. Az orosz Kaspersky által Cabir névre keresztelt program kizárólag a Symbian operációs rendszert használó mobiltelefonokon működik, és bluetooth rádiós eléréssel másolja át magát egyik készülékről a másikra.

Kínai sms-regény
Fejezetenként sms-ezhető regényt írt egy kínai szerző. A mű mindegyik fejezete hetven szóból áll, összesen hatvan fejezete van, azaz alig több mint négyezer szavas az egész regény. Címe: Az ostromlott erődön kívül. Ennek ellenére nem háborús cselekményt, hanem egy házasságtörést beszél el irodalmi színvonalon. Írója Csien Fu-csang (Qian Fuchang) a Kuantungi (Guangdong) Irodalmi Akadémia alkalmazottja, és munkahelye azt tervezi, hogy árverésre bocsátja a mobiltelefonok révén praktikusan továbbítható regényt.

Üzenetmánia a németeknél
Egyre tömegesebb méretű a mobiltelefonos üzenetfüggők száma Németországban, immár 380 ezerre tehető a számuk – figyelmeztetnek pszichológusok. „Az sms-ezéstőli függőség komoly baj, mentális és pénzügyi károkat okoz. A probléma depresszióhoz és személyiségtorzuláshoz vezet, ráadásul igen magas telefonszámlákhoz” – hangoztatja a függőségről leszoktató terápiával foglalkozó Andreas Herter doktor.

Telítődhet a cseh piac
Távközlési szakértők szerint 2006-ra a szlovák mobiltelefonpiac telítettsége a magánelőfizetők esetében eléri majd a kilencven százalékot, ezért például a Szlovákiában piacvezető Orange vállalat már a vállalati piacra szeretne fókuszálni. – Az eszményi állapot az egy dolgozó, egy mobiltelefon, de ettől még nagyon messze vagyunk – nyilatkozta az Orange illetékese, megjegyezve, hogy a cégének Szlovákiában 130 ezer vállalati SIM-kártyás ügyfele van, és ezzel ezen piac hatvan százaléka az övé.

Ázsia, a nagyhatalom
Kína nem csupán a mobiltelefon-tulajdonosok számát tekintve világelső, a mobilkészülékek exportjában is átvette a vezető helyet: az idei első öt hónapban több mint 51 millió készüléket exportált, közel 58 százalékkal többet, mint a tavalyi megfelelő időszakban.
A kínai vámhatóságok hétfői jelentése szerint ez értékben 4,9 milliárd dollár és a bevétel 103,8 százalékos emelkedése. Kína ezzel immár a világ legnagyobb mobilkészülék-exportőre lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.