Röviden

2004. 07. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy aukcióján az értékesítésre felajánlott 30 milliárd forintnyi mennyiségre 107,8 milliárd forint értékben nyújtottak be jegyzést a befektetők, a hozam 17 bázisponttal csökkent az előző értékesítéshez képest. Az aukción 11,12 százalékos átlagos éves hozam alakult ki. (P. B.)

Felfelé módosította Németország idén várható gazdasági növekedési ütemét a német RWI gazdaságkutató intézet: 2,1 százalékra a korábbi 1,5 százalékról az export erőteljes növekedésére alapozva. Ezzel az esseni gazdaságkutató jósolja a legnagyobb növekedést a német gazdaságnak a hat vezető gazdaságkutató intézet közül. (P. B.)

Történelmi csúcsra nőtt az üzleti bizalmi index Franciaországban idén júliusban, 2001. április óta a legmagasabb volt. A francia statisztikai hivatal, az INSEE szerdán azt közölte, hogy vezető üzletemberek megkérdezése alapján júliusban 106 pontot mutatott az index a júniusi, módosított 104 pontot követően. 2001 áprilisában 107 volt az index. Elemzők 105,5 pontra számítottak. (MTI-Eco)

A lanyha értékesítés miatt elmaradt a várakozásoktól a brit–holland Unilever fogyasztási cikkeket forgalmazó konszern második negyedévi eredménye. Az üzemi eredmény 2 százalékkal 1,613 milliárd euróra csökkent. Elemzők 1,679 milliárdra számítottak. (MTI-Eco)

Az idén 4,7 százalékkal növekedhet a szlovák gazdaság a korábban jelzett 4,1 százalék helyett – közölte az ország pénzügyminisztériuma, amely jövőre 4,5 százalékos növekedést vár. Tavaly 4,2 százalékos volt a gazdaságnövekedés Szlovákiában. Az ország fő makrogazdasági problémájának a folyó fizetések mérlegének hiányát tekintik. A minisztérium most közölte, hogy az idén ez a GDP 1,1 százalékára mérséklődhet. Tavaly már csak 1,3 százalék volt a 2002-es 8,2 százalék után. (MTI-Eco)

Negyedszázalékos kamatemelést hajtott végre a lengyel jegybank. Legutóbb a múlt hónapban emelte irányadó kamatait, akkor 50 bázisponttal. Az egynapos letéti kamat mostantól 4,50 százalék, a diszkontkamat 6,50 százalék, a kéthetes intervenciós ráta pedig 6 százalék. (MTI-Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.