Röviden

2004. 07. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy aukcióján 11,36 százalékos átlagos éves hozam alakult ki, ami 10 bázisponttal alacsonyabb az egy héttel korábbi értékesítés átlaghozamánál, és 5 bázisponttal magasabb a hétfői másodpiaci referenciahozamnál. Az aukcióra 103,51 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, de a kibocsátó ebből 40 milliárd forintnyit fogadott el. A három hónapos kincstárjegyek 11,36 százalékos átlagos éves hozammal keltek el. (P. B.)

A CzechInvest cseh külföldi befektetési ügynökség az idei év első felében hatvan új beruházást közvetített 856 millió euró (27 milliárd korona) értékben. Ez 111 millió euróval több az egy évvel korábbinál. A tervezett beruházások nyomán a következő években 8500 új munkahely jön létre. A 60 beruházásból tizenhármat németországi befektetők valósítanak meg, ugyanennyit terveznek cseh beruházók. A harmadik helyen az Egyesült Államok áll 11 beruházási tervvel. (MTI–Eco)

A tőzsde, s ezen belül a tőzsdei kereskedés népszerűsítésére indult a közelmúltban az AITIA Informatikai Rt. virtuális játéka, amely a legmodernebb internetes technológiák és a mesterséges intelligencia kutatási eredményeinek felhasználásával készült. Jelenleg az AITIA Informatikai Rt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tárgyalásokat folytatnak arról, hogy az egyetem MBA (Master of Business Administration) képzésében részt vevők számára a vbroker játék speciális változatát fejlesztik ki. Az MBA hallgatók e játék segítségével tanulmányozhatnák majd az értéktőzsde működését. (P. B.)

A francia PSA Peugeot Citroen autóipari csoport 681 millió eurós adózott eredményt jelentett az első fél évről, az egy évvel korábbi 869 millió helyett. Az elemzők 622 milliót vártak a mostani első fél évről. A csoportszintű üzemi eredmény 1,07 milliárd euróra csökkent a tavalyi első félévi 1,29 milliárdról. Az üzemi eredmény kulcsa 3,7 százalékra esett a tavalyi első félévi 4,6 százalékról, de javult a tavalyi második félévi 3,5 százalékhoz képest. A bevétel 28,94 milliárd euróra nőtt az egy évvel azelőtti 27,76 milliárdról. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.