Trendforduló a tőzsdén

Gyengülés, negatív korrekció hatására – ezekkel a szavakkal lehetett tegnap a nemzetközi tőkepiaci trendeket jellemezni. A nyugat-európai és tengerentúli csökkenő irányt követte tegnap a magyar tőzsde is, a BUX több hullámban gyengült, és végül napi mélypontja közelében zárt.

2004. 07. 23. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetők pesszimizmusát növelte a Conference Board konjuktúramutató júniusi értékének csökkenése, az Eli Lilly és az AT&T által kiadott második negyedéves gazdálkodási adatai. A távközlési cég a tavaly elért 536 millió dolláros adózott eredménnyel szemben az idei év április–júniusi időszaka alatt csupán 108 millió dollárt produkált.
Ellenkező irányba, azaz árfolyam-emelkedést erősített viszont a Qualcomm, a McDonald’s és az STMicroelectronics eredménye. A legnagyobb európai lapkagyártó, az STMicroelectronics a második negyedben megduplázta adózott eredményét: az 148 millió dollárra, egy részvényre 16 centre nőtt, az előző megfelelő időszak 79,5 millió dollár, egy részvényre 9 centje után. Az elért eredmény megfelel az elemzői várakozásoknak. A harmadik negyedre 23–30 százalék között várják a cég forgalomnövekedését az előző év harmadik negyedéhez képest. Ez megfelel a 2,23–2,36 milliárd dolláros elemzői várakozásoknak.
Pesten csendes árfolyam-erózió mellett kereskedtek a befektetők, a BUX nyitás után egyből elindult a veszteséges lejtőn, és zárásig tartotta magát ehhez a trendhez. A tőzsdemutató a zárás pillanatában 11 493,84 ponton állt, ami 147,38 pontos gyengülésnek felelt meg. A kis kapitalizációjú papírokat összefogó Bumix 1,48 pontot erősödött. A vezető részvények kivétel nélkül gyengültek, a Mol 10 forinttal, az OTP 115 forinttal, a Matáv 5 forinttal lett olcsóbb, a Richter kurzusa újból csökkenéssel zárt, ára 350 forinttal gyengült. A nap meglepetését a Zalakerámia szerezte azzal, hogy az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) Rt. eladja még meglévő részvénycsomagját a Lasselsberger Ceramics Kereskedelmi és Vagyonkezelő Kft.-nek. Az ÁÉB és a Lasselsberger megállapodást írt alá, hogy a pénzintézet eladja a Zalakerámia Rt.-ben fennálló, 50,11 százalékos tulajdoni részesedését. A részvények értékesítése – meghatározott feltételek teljesülése esetén – legkésőbb 2004. szeptember 30-án realizálódik, akkor történik meg az ügylet elszámolása és a tulajdonjog tényleges átadása. Ezzel az ÁÉB a Zalakerámia Rt.-ben jelenleg meglévő teljes részvénypakettjét értékesíti. A bejelentés hatására a csempegyártó cég részvényei 180 forinttal drágultak. A tranzakció lezárása esetén várhatóan a Lasselsberger Kft.-nek felvásárlási ajánlatot kell tennie a még közkézen forgó 29,4 százaléknyi részvénycsomagra. A Lasselsberger tulajdoni hányada 80,6 százalékra emelkedik szeptember 30-án.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.