Visszaesett az index

2004. 07. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengülési hullám söpört végig a nemzetközi tőkepiacokon a vállalati hírek hatására. A magyar tőzsde délelőtt nem követte a csökkenő trendet, de a zárás pillanatában a BUX visszacsúszott előző szintje alá. Nyugat-Európában az Intel keddi eredményjelentése erős beesést okozott, főként a technológiai szegmenst rázta meg nagyon. Az Intel közölte, hogy bár nyeresége nem lett rosszabb a vártnál, de a raktárkészletei egyre nagyobb méreteket öltenek, bevételei csökkentek. A túltermelés az Intelt utolérte, viszont a csipek iránt a jóslatoknál kisebb érdeklődés mutatkozik. Az Intel második negyedévi adózott eredménye 1,8 milliárd dollár, részvényenként 27 cent lett az egy évvel korábbi, 896 millió dollár, részvényenként 14 cent után. Bevétele 8,05 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi második negyedévi, 6,82 milliárd dollárról. A társaság közölte, hogy a harmadik negyedévre 8,6-9,2 milliárd dollár bevételt vár, ami megegyezik a szakértői várakozásokkal. A német piacon az Intel híre miatt az Infineon, a SAP ára zuhant a legnagyobbat. A DAX kurzusa 0,6 százalékkal gyengült. Lefelé mozgott az FTSE kurzusa is, a Cityben délelőtt komoly gyengülés jelentkezett, de zárás előtt fél órával a brit indikátor már 0,25 százalékos pluszban állt.
A késő délutáni New York-i nyitást is az Intel jelentése határozta meg, a befektetők a technológiai papírokat kezdték piacra dobni, így a Nasdaq Composite értéke 0,2 százalékkal csökkent. A spekulánsok portfólióikat elkezdték átértékelni, a gyógyszergyártó, élelmiszer-ipari és pénzügyi szektor papírjait favorizálták, míg a technológiai és számítástechnikai cégek részvényeit piacra dobták. A nyitáskori pesszimizmus azonban hamar elszállt, mivel a McDonald’s, a Juniper Networks és a Bank of America kedvező negyedéves jelentést tett közzé.
A magyar parketten nyitás után 11 700 pontig emelkedett a BUX értéke (napi csúcsa), majd sokáig
11 660–11 680 ponton mozgott az index. Zárás előtt az indikátor előző szintje alá esett és végül 50,82 pontot csökkenve zárt. A BUMIX index 12,47 pontot emelkedett, ami azt jelezte, hogy a tegnapi napon a vezető részvények árfolyama javarészt gyengült, míg a kisforgalmú papírok között erőteljes felfutás jelentkezett. A forgalom 11,3 milliárd forintra emelkedett. A blue chipek sorából gyengült a Richter és a Mol kurzusa, míg drágult a Matáv és az OTP árfolyama. Elemzők rámutattak, hogy a gyorsjelentési szezon előtt a magyar piacon is átrendeződés alakult ki. A kérdéses Richter- eredmények miatt jelenleg a befektetők realizálják nyereségeiket, így a gyógyszergyártó kurzusa 18 900 forintig esett és végül 400 forintos csökkenéssel, 19 000 forinton zárt. Az FHB értéke 8995 forintig drágult, ezzel megközelítette történelmi, 9000 forintos csúcsát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.