Árral szemben a BUX

2004. 08. 12. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős árfolyamcsökkenés és pesszimista hangulat uralta tegnap a nemzetközi tőkepiacokat. A visszaesést az amerikai technológiai iparág iránti bizalomvesztés okozta: a befektetők negatívan értékelték, hogy a Cisco a negyedik negyedévét részvényenként 20 cent részvényarányos adózott eredménnyel zárta, az egy évvel korábbi 14 centes részvényenkénti nyereség után. A piac azért döntött az eladás mellett, mert a Cisco túlzottan jó negyedéves adatai és készleteinek növekedése azt jelzi, hogy a következő negyedév már kevésbé lesz kedvező.
Tegnap reggel Tokióban a Nikkei 225 index 0,88 százalékot emelkedve zárt. A japán tőzsdemutató emelkedését az UFJ Holdings Inc. és a Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. fúziós tárgyalásait befagyasztó elsőfokú bírósági döntés indukálta. A két pénzintézet a hét végéig lezárja egyesülési tárgyalásainak első fordulóját. Az összevont pénzintézet neve előreláthatólag Mitsubishi UFJ Financial Group lesz. A bírósági döntés azért fagyasztotta be a fúziós tárgyalásokat, mert a pénzügyi gondokkal küszködő UFJ Holdings korábban ígéretet tett UFJ Trust Bank részlegének eladására a Sumitomo Trust&Banking Co.-nak. A Sumitomo Trust még fellebbezhet az ügyben a legfelsőbb bíróságnál, de a megfigyelők szerint ez kevésbé valószínű. Amennyiben az UFJ–Mitsubishi Tokyo egyesülési tárgyalásai az elképzelések szerint alakulnak, akkor a Sumitomo Trustnak le kell mondania az UFJ Trust integrálásáról, de kártérítési igényt támaszthat az üzlet meghiúsulása miatt.
Ahogyan Európában, úgy New Yorkban is veszteséggel nyitottak a tőzsdék. A piac nem értékelte, hogy júniusban 46,2 százalékkal nőtt a félvezető alkatrészgyártó berendezések világpiaci értékesítése az előző hónaphoz képest.
Pesten, fittyet hányva a nemzetközi irányzatoknak, a BUX komoly emelkedéssel zárta a kereskedést. A BUX több lépcsőben erősödött, először 11 497 pontig, majd újra emelkedett, ezután a tőzsdei indikátor 11 509,89 ponton zárt, ami 94,10 pontos növekedésnek felelt meg. A forgalom nem haladta meg a 6,5 milliárd forintot, ebből a legnagyobb részt a 0,7 százalékkal javuló OTP-re kötötték. A vezető részvények kivétel nélkül drágultak, a Mol 0,4 százalékkal, a Richter 1,8, az FHB 1,1 százalékkal lett drágább. A szakértők rámutattak, hogy a gyorsjelentések nagyja még hátravan, a négy nagyobb forgalmú papír harmadik negyedéves gazdálkodási adatát a hét végéig teszik közzé, amire a piac igen érzékenyen reagálhat. A nap meglepetését az Antenna Hungária okozta, a műsorszóró kurzusa 13 forintot gyengült. A Synergon a negyedéves növekvő működési eredménye mellett közölte, hogy az Európai Unió informatikához kötődő pályázatain a társaság piaci részesedésén felüli arányban szerezhet üzleteket az elkövetkező három évben – mondta Czakó Ferenc, a vállalat elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.