Csúcsközelben a BUX

2004. 08. 13. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező befektetői hangulat mellett kereskedtek tegnap a Budapesti Értéktőzsdén, így a BUX kurzusa napközben történelmi csúcsra emelkedett, a piac az OTP és a Mol papírjait kedvelte a legjobban. A magyar tőzsdemutató javuló trendjével ellentétes irányzat alakult ki a nemzetközi börzéken. Napközben az FSTE és a DAX árfolyama erősödött, de a kereskedések végére az optimizmus némileg csökkent. A délelőtti felfokozott hangulatot a Deutsche Telekom s az Aegon kedvező gyorsjelentései indukálták. A holland Aegon biztosítócsoport 790 millió eurós adózott eredményt jelentett az első fél évről, a tavalyi első félévi 329 millió euróval szemben. Az Aegonnak tavaly 1,793 milliárd eurós adózott eredménye volt, 16 százalékkal több a 2002-es 1,547 milliárdnál.
A tengerentúlon a Wal-Mart jó eredményei ellenére a tőzsdei indikátorok gyengülést jeleztek, a viszszaesést az amerikai Hewlett Packard (HP) számítástechnikai cég profitfigyelmeztetése okozta. A HP közleményben tudatta a részvényesekkel és a sajtóval, harmadik negyedévi eredménye csaknem kétszerese lett az egy évvel korábbinak, szám szerint 586 millió dollár. Forgalma kilenc százalékkal 18,9 milliárd dollárra nőtt. De az eredmények elmaradtak a várakozásoktól, amit a vállalat azzal magyarázott, hogy szerverei és adattárolói iránt gyenge volt a kereslet, másik fő termékével, a nyomtatókkal kapcsolatban viszont jól alakult az üzletmenet. A szerverüzlet olyan rosszul ment, hogy a vállalat közölte: nem tudja hozni éves eredménytervét. A HP adózott eredménye egyébként az április 30-án záródott pénzügyi második negyedévben 884 millió dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 659 millióról.
A befektetők a HP híre miatt már nem eszméltek arra, hogy a General Electric vásárlási hiteleket nyújtó cége, a GE Consumer Finance megveszi a Visa-kártyák kibocsátásában vezető pozícióban lévő moszkvai DeltaBankot. A bankért – amely az Egyesült Államok–Oroszország befektetési alapot kezelő Delta Capital Management Inc. tulajdona – 150 millió dollárt fizet a GEFC. Az amerikai kongresszus által finanszírozott Delta Capital Management eddig 300 millió dollárt fektetett 40 vállalatba az elmúlt tíz évben.
A pesti piacon igen erőteljes növekedésnek indult reggel a BUX árfolyama, a magyar tőzsdeindikátor délig 11 725 pontig emelkedett. Délután történelmi csúcsát is átlépte a BUX, de zárásra nem tudta megtartani a növekményt. A kereskedés végén a magyar indikátor 11 717,74 ponton állapodott meg, ami 207,85 pontos plusznak felelt meg. A vezető részvények közül a javulást a Mol és az OTP árának emelkedése okozta, de a BUX alakulásában jelentős szerepet kapott a történelmi csúcsára javuló FHB is. A banki papírok 9015 forinton zártak, ez 75 forintos erősödésnek felelt meg. A Mol 185 forinttal, az OTP 175 forinttal ért többet előző napi záróáránál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.