Rossz amerikai adat

2004. 08. 18. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartósnak bizonyult tegnap is a hétfőn keletkezett hossz, a vezető tőkepiacok és azokkal együtt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe is növekedéssel zárt. Tokióban a Nikkei 225 mutató 180 fokos fordulatot véve, nagy nehézségek árán pozitív előjellel fejezte be a napot. A befektetők azt nyilatkozták, hogy a korábbi napok profitrealizálásai után tegnap korrekciós hullám vonult végig a japán parketten. A Nikkei 0,36 százalékot emelkedve 10 725,97 ponton zárt. A szakértők rámutattak, hogy az olajárak változásait sem a Federal Reserve, sem a Bank of Japan nem tudja megjósolni, ez viszont a gazdasági növekedés kockázatát jelentheti. Függetlenül az elemzői véleményektől, a néhány napja még veszteséget felhalmozó részvények tegnap javulással zártak, ilyen volt a Sony, a Matsushita, a Sharp, a Mizuho Financial és a UFJ pénzügyi szolgáltató.
Európában sem lankadt a befektetési kedv, a német és az angol piacokon tovább javult a részvénymutatók értéke, a DAX kurzusa kora délután félszázalékos pluszban állt, míg az FTSE 100 index 0,29 százalékot gyarapodott. A kontinensen a Nokia, az Allianz, valamint a Vodafone papírjait kedvelték igazán a befektetők. A Nokia javulása mögött az áll, hogy az amerikai Motorola kedvező értékesítési adatokat tett közzé.
Az európai és az amerikai befektetők kora délután az Egyesült Államok júliusi inflációs adataira vártak. Az Egyesült Államokban júliusban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. A bejelentés hatására előbb a Cityben, majd Frankfurtban és New Yorkban is elillant a befektetők túlzottan nagy optimizmusa.
A Deák Ferenc utcában nyitás után 12 010 pontig ugrott a BUX árfolyama, de a növekedést egy délutáni szieszta megzavarta, a spekulánsok a meleg miatt pihenőt hagytak az indikátornak. Kettő óra után azonban a BUX újból növekedési pályára állt, a tőzsdei indikátor sokáig próbálta megtartani a 12 000 pont feletti szintjét, de végül 11 958,75 ponton, 84,67 pontot emelkedve tudott zárni. A BUX napi és történelmi csúcsa tegnap 12 025,42 ponton volt. A forgalom a hétfőinek duplája, 13 milliárd forint lett, ebből a legnagyobb részt, 9,56 milliárd forintot az OTP papírjaira kötötték. A banki papírok 2,8 százalékkal erősödtek, de drágulással zárt a Richter is. A vezető részvények sorában jelentkező megosztottság negatív oldalát a Mol és a Matáv jelentette, mind a két papír ára enyhe csökkenésen esett át. A kis forgalmú papírok azonban igen erőteljes növekedést mutathattak fel, a nap nyertese a történelmi csúcsára ugró FHB lett, a jelzálogbank részvényei 275 forinttal 9275 forintra emelkedtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.