időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Szivárványkoalíció mesés jutalmakkal

Laczik Erika
2004.08.09. 20:16

Csaknem kilencmillió forint jutalmat vett fel tavaly Wittinghoff Tamás, Budaörs SZDSZ-es polgármestere, így az elmúlt másfél évben több mint 24 millió forint díjazásban részesült. A politikus anyagi elismerését Budaörs MIÉP-es alpolgármestere szavazatának is köszönhette. Wittinghoff jobban keres Budaörsön, mint párttársa, Demszky Gábor Budapest főpolgármestereként.

Budaörs szabad demokrata polgármesterének 2002-ben nyújtott teljesítménye jutalmazásáról először tavalyelőtt, december 10-én szavazott a képviselő-testület sikertelenül. A tizenegy kormánypárti és a tizenegy ellenzéki városatya 2003. január 21-én újból napirendre tűzte a jutalmazás ügyét. A kormánypárti baloldalt ekkor kisegítette a MIÉP: Lévay Ernő alpolgármester szavazatával a szabad demokrata polgármester nyolchavi munkabérnek megfelelő jutalmat kaphatott 2002-re. A testületben a mérleg nyelveként két MIÉP-es és egy független képviselő működik. Az ellenzéki Szövetség Budaörsért Frakció nyolc taggal van jelen.
2003-ban már Nagy György szocialista és Lévay Ernő MIÉP-es alpolgármester kaphatott kétszer hat havi jutalmat, ugyanúgy, mint a szabad demokrata Wittinghoff, aki ezen felül felvehette a 13. és a 14. havi illetményét is. Utóbbihoz még félhavi bér járult.
*
2003 szeptemberében pedig az önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy a polgármester illetménye 526 000 forintra emelkedik július elsejétől, addig az alapfizetése 409 500 forint volt, mindehhez még hozzájön a 30 százalékos költségtérítés, valamint a tizenhatezer forintos nyelvpótlék. Így a polgármester húszhavi jutalma 2003-ban kilencmillió forint. Az elmúlt másfél évben összesen több mint 24 millió forint díjazásban részesült az SZDSZ-es polgármester. Az alpolgármesterek illetménye tavaly július elsejétől 485 ezer forintra nőtt, ők viszont csak húsz százalék költségtérítést kapnak.
A polgármester és az alpolgármesterek már az idén is megkapták az első félévi jutalmukat, ami hathavi munkabérükkel egyezik meg – ahogy az Budaörsön jár.
Nagy Tamás (Fidesz) úgy véli, mielőbb ki kellene dolgozni egy egységes szempontrendszert a polgármesterek jutalmazásáról. Mint rámutatott, az ellenzéki frakció évente maximum hathavi illetménynek megfelelő jutalmat tart elfogadhatónak, ezt is csak akkor, ha tényleg különleges teljesítmény van mögötte. A Szövetség Budaörsért Képviselőcsoport 2003 decemberében megszavazott a polgármesternek hat hónapnyi illetménynek megfelelő jutalmat, mivel úgy gondoltuk, hogy ennyi járhat. Wittinghoff ezzel szemben húszhavi összeget vett fel 2003-ban.
A 14. havi (másfél havi) illetményt a köztisztviselőknek nyújtandó juttatásokról szóló helyi, önkormányzati rendelet alapján veszi fel a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.