Visszaesett az ingatlanpiac

Az ingatlanpiac kismértékű visszaesését prognosztizálják a gazdaságkutató intézetek. A szűkülés hátterében a felpörgött inflációhoz hasonló árnövekedések állnak, de az államilag támogatott lakáshitelezési rendszer tavalyi megnyirbálása is hozzájárul az eddigi évek fejlődésének megtorpanásához.

2004. 08. 12. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetés hiányának csökkentésére hozott kormányzati intézkedések az ingatlanpiaci befektetéseket is érintették. Az új és a használt ingatlanok vásárlásához felvehető kedvezményes kamatozású hitelek összege csökkent, s mérséklődött a kedvezményes kamat nagysága is. E két intézkedés a tavalyi év végén felgyorsította és előre hozta az ingatlanvásárlásokat, s növelte a hitelszerződés-kötések számát. Ugyanez a fejlődés már nem mondható el az idei évről: a gazdaságkutató intézetek felmérései szerint az ingatlanpiacon egyértelműen kimutatható a kormány által múlt évben hozott szigorító intézkedések hatása, amelynek következtében az idén az ingatlanberuházó vállalatok jelentős beruházáscsökkenéssel számolnak. Mivel ez évben a lakosság is kevesebb ingatlan vásárlását jelezte, ezért a gazdaságkutató intézetek szerint a második fél évben már számítani lehet a lakossági építkezések mérséklődésére is. A költségvetési megszorítások hatását az önkormányzatok is érzik: kevesebb beruházást és felújítást terveznek, mint tavaly.
Az ingatlanforgalmazó cégek viszont továbbra is optimisták, s változatlan nagyságú keresletet prognosztizálnak az ingatlanpiacon a következő időszakra az inflációhoz hasonló árnövekedés mellett. Ingatlanpiaci kimutatások szerint 2004 első felében folytatódott az ingatlanforgalmazók kiegyenlített teljesítménye és élénk forgalma. Az első félévihez hasonló mértékű ingatlanforgalmat várnak a következő hat hónapban is, a tulajdonosi arányok viszont változnak.
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legutóbbi ingatlanbefektetői felmérése kevesebb lakossági, valamint növekvő vállalkozói és intézményi ingatlanvásárlással számol. A jelentés szerint kiemelkedő forgalom a külföldi befektetői csoportoktól várható az idén. A gazdaságkutató cég számításai azt mutatják, hogy 2004-ben a különböző helyszíneken található ingatlanok iránti kereslet összességében stagnál, míg legnagyobb keresletcsökkenés az üdülőövezetekben várható.
Budapest belvárosában, a rehabilitációs központok közelében érdemes az idén ingatlant vásárolni – mondta el a Magyar Nemzet érdeklődésére Liskáné Pólya Lenke, az Ecostat főmunkatársa. A kutató szerint jó megtérüléssel lehet számolni azoknak is, akik telket vesznek a főváros területén, s érdemes beruházni az M0-s autóút tervezett vonala mentén, Maglód és Csömör térségében is. Általánosságban megállapítható, hogy elsősorban a nem felkapott helyeken tanácsos ingatlant venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.