Csúcson a BUX

2004. 09. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dráguló nyersanyagárak, a csúcsra emelkedő nyersolajár ellenére tegnap korrekciós, de nem túl határozott hangulat uralta a tőkepiacokat. Tokióban a Nikkei 225 index 0,4 százalékkal gyengült, hasonló mértékben csökkent a piac első szekcióját jegyző TOPIX indikátor kurzusa is.
Az európai piacok nem követték a tokiói eróziót, a nyitástól kezdődően fokozatosan emelkedtek, majd a Wall Street-i kereskedés hatására enyhe csökkenés alakult ki. Londonban az FTSE 100 index 0,31 százalékkal növekedett, ezt a javulást a British Petrol okozta. Az olajipari cég részvényárát nagyban befolyásolta, hogy már hordónként 50 dollár felett állt a nyersolaj ára, a Brent északi-tengeri könnyűolaj kurzusa is meghaladta a 46,8 dolláros szintet. Az európai börzéken forgó olajipari papírok kihasználták az olajárdrágulást, így az ENI és a Shell ára is jelentősen emelkedett.
Frankfurtban a Cityhez hasonló kereskedés alakult ki napközben, de a New York-i iránytalan tőzsdei mozgások visszahúzták előző értéke közelébe a DAX tőzsdemutatót. A német parketten a HVB drágulása volt a legszembetűnőbb. A banki papírt az International Moscow Bankban megszerzett tulajdon miatt vásárolták a befektetők. A BÉT zárásakor a DAX éppen 0,02 százalékos csökkenést jelzett.
Nyitáskor még emelkedő, majd gyorsütemben csökkenő trend vette kezdetét a Wall Streeten, a Dow Jones 0,06 százalékot erősödött, míg a Nasdaq Composite 0,14 százalékot csökkent. A piacon az olajár drágulását és a Conference Board szeptemberi fogyasztói index értéket negatív híreknek fogták fel a befektetők. A gazdaságkutató adata a 99-100 pontos érték helyett szeptemberre 96,8 pontot mutatott. A technológiai piac nem értékelte a Dell Computer közleményét, amelyben a számítógépgyártó társaság közölte, hogy megerősíti a korábban kiadott harmadik negyedéves eredmény előrejelzését. Egy hónapja a Dell 33 cent egy részvényre eső nyereséget és 12,5 milliárd dollár forgalmat helyezett kilátásba a harmadik negyedévre, míg a forgalom növekedését 21 százalékra becsülte. A befektetők bizalmát erősíthette volna a Motorola bejelentése, amely a társaság költségeit csökkentheti a közeljövőben. A mikroelektronikai és mobiltávközlési berendezéseket gyártó társaság közölte, hogy ezer dolgozójának elbocsátására készül.
Pesten újból csúcsot döntött a BUX árfolyama, az index reggel csökkenéssel nyitott, majd délelőtt 12 380 pont körül ingadozott. Délután váratlanul kitört a magyar tőzsdeindikátor abból a tespedtségből, ami a délelőttöt jellemezte, a BUX előbb 12 448 pontra ugrott, majd néhány ponttal visszacsúszva, 12 441 ponton állapodott meg. A kiskapitalizációjú papírokat jegyző BUMIX index 2,63 ponttal javult. A két magyar tőzsdei indikátor emelkedése azt jelezte, hogy a tegnapi nap folyamán nemcsak a blue chipeket, hanem a kisforgalmú papírokat is vásárolták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.