Eladták a Zalakerámiát

2004. 09. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudott tegnap határozott trend kialakulni a tőkepiacokon: a Nikkei 1,13 százalékot gyengült, míg a Seoul Composite 0,29 százalékot erősödött.
Az európai parketteken délelőtt mérsékelt gyengülési hullám söpört végig, a DAX és az FTSE kurzusa az olajárak következtében előző záró-szintjük közelében ingadozott. Londonban záráskor a Wall Street emelkedő irányának köszönhetően korrigált az FTSE 100 mutató. Lefelé mozgott a Cadbury Schweppes édesipari társaság árfolyama, miután közölte, hogy legpesszimistább várakozásai teljesülnek éves eredményeiben.
Pesten sem tudott kialakulni határozott irányvonal. A BUX értéke csütörtöki záráskori szintjén nyitott, majd 59 pontot zuhant. A délelőtt az iránytalanság jegyében telt el: a BUX délben 12 345 ponton állt, de délután újabb gyengülési hullám érte el a magyar parkettet. A kereskedés vége előtt másfél órával az index újból emelkedni próbált, ám a zárást jelző gongszó miatt a tőzsdeindikátor megragadt a 12 323,07 ponton, ami 21,12 pontos csökkenésnek felelt meg. A forgalom 3,1 milliárd forintra csökkent, a vezető részvények közül a Matáv ára változatlan maradt, míg a Mol, az OTP és a Richter kurzusa enyhe visszaesést mutatott. Az olajipari papírok 30 forinttal, a bankiak 2 forinttal, a gyógyszergyártó részvényei 50 forinttal lettek olcsóbbak. Az Antenna Hungária ára 100 forinttal gyengült amellett, hogy a cég életében napközben több jelentős bejelentést is közzétettek.
A kis forgalmú részvények közül a Brau Union és az Édász ára drágult a legjobban. Nem okozott meglepetést viszont az a bejelentés, hogy az Általános Értékforgalmi Bank szeptember 23-án eladta a Budapesti Értéktőzsdén a Zalakerámia Rt.-ben meglévő 50,11 százalékos részesedését a Lasselsberger Ceramics Kereskedelmi és Vagyonkezelő Kft. -nek, ezzel megszűnt a befolyása a Zalakerámiában. A bank és a kft. július végén állapodott meg arról, hogy a tranzakciónak szeptember végéig le kell zajlania.
Közép-európai tőzsdeszövetség kialakítása mellett foglaltak állást ismét a bécsi és a Budapesti Értéktőzsde képviselői az osztrák fővárosban. A bécsi tőzsde épületében tartott sajtótájékoztatón Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT Rt. elnöke, valamint Horváth Zsolt vezérigazgató ismertette az osztrák gazdasági sajtó képviselőivel a budapesti értéktőzsde történetét, felépítését, működését, tulajdonosi szerkezetét és eredményeit. A bécsi és a budapesti tőzsde közötti együttműködés továbbfejlesztésére utalva egyebek között felvetették annak fontosságát, hogy ne csak osztrák befektetők jelenjenek meg a budapesti tőzsdén, hanem magyarok is a bécsin. Stefan Zapotocky, a bécsi értéktőzsde vezérigazgatója kiemelte, hogy osztrák részről a lehető legjobb tőkepiaci együttműködést szeretnék kialakítani a közép-európai tőzsdék között. Mindenekelőtt a budapesti, a bécsi, a varsói és a prágai tőzsdék közötti együttműködés kialakítása a cél, de a lehetséges együttműködők közé sorolta a pozsonyi és a ljubljanai tőzsdét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.