Alulértékelt a BC

Mérsékelt emelkedéssel zárta a tegnapi kereskedést a BUX, a nyitástól tartósan gyengülő hazai tőzsdemutató végül 30,32 pontot emelkedve lépett a partvonalon túlra. A 0,23 százalékos javulást az index a Mol és a Richter drágulásának köszönhette.

2004. 10. 12. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezető részvények ára megosztottságot mutatott, míg az olajipari papír 205 forintot, a gyógyszergyártó 65 forintot erősödött, addig a Matáv öt forinttal, az OTP 47 forinttal értékelődött le. Meglepetést okozott a Mol azzal, hogy a tízezer forintos határt átlépve tartotta növekedési trendjét. Elemzők szerint ugyan tegnap a forgalom nem érte el a 7,3 milliárd forintos szintet, ettől függetlenül a régióban igen erős befektetői aktivitás van jelen. A portfolio.hu vizsgálata szerint nemcsak a magyar tőzsde növekedése jelentős, hanem az orosz és a lengyel tőzsdén is igen aktívak a befektetők. A Bumix indikátor 8,59 pontos javulással 1171,59 pontra emelkedett. A kisebb forgalmú részvények közül jól szerepelt az FHB-, az Egis-, valamint a Danubius-részvények árfolyama.
Jelentős, 770 millió forintos forgalmat bonyolítottak le a BorsodChem-részvényekre (BC), a vegyipari cég papírjait elemzők szerint felvásárlási láz drágítja. Brókerek a kereskedést követve azt nyilatkozták, hogy a Vienna Capital Partners korábbi tranzakciója nyomán spekulációs nyomás nehezedik a vegyipari cég részvényeire, az üzletkötők azt is jelezték, hogy tavaly 260 forintos osztalékot fizettek minden egyes 1010 forint névértékű BC-részvényre. A jelenlegi áron alulértékeltnek tűnik a BorsodChem árfolyama.
A bankközi devizapiacon délután öt órakor az euróval 245,42/77 forinton kereskedtek, 58 fillérrel gyengébben a pénteki 246,00/10 forintos kurzusnál. Ezzel a forint 13,08 százalékon állt a sáv erős oldalán. Az amerikai pénzpiacok zárva tartása miatt a szokásosnál alacsonyabb forgalomról számoltak be a kereskedők, az eurót a 245,45 és 245,85 forint közötti szűk sávban jegyezték.
Európában csökkenést jeleztek a tőzsdemutatók, a német parketten az Infineon, a Bayer és a Deutsche Telekom ára húzta viszsza a DAX értékét. Elemzők szerint a fejlett technológiai ágazat teljesítményét tükröző frankfurti TechDAX-mutatóra csapást mér az a tény, hogy a Deutsche Telekom visszavásárolja internetszolgáltatója, a T-Online négy évvel ezelőtt értékesített részvényeit. A TechDAX minden kétséget kizáróan veszít rangjából, mihelyt a T-Online papírja távozik – közölte az Alpha értékpapír-kereskedő cég szakértője. Más elemző viszont egyenest „drámai” következményekről beszélt az ágazati tőzsdemutató sorsát illetően. Egyes szakértők azonban rámutattak a döntés pozitív oldalára is.
A Wall Streeten meglepetésre a kereskedés első órájában a Nasdaq és a Dow Jones értéke meg tudta tartani nyitáskori javuló irányát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.