Bajban a Volkswagen

2004. 10. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több nagy japán elektronikai cég közölte, hogy eredményeinek javulására számít, tekintettel a növekvő keresletre termékei iránt. A Toshiba és a Hitachi folyó üzleti évük első felére hosszabb pangás után közölt javuló kilátásokat, eddig – elsősorban ázsiai versenytársaik konkurenciája miatt – inkább nehézségeikre panaszkodtak.
Enyhe növekedéssel zárta a múlt hét utolsó kereskedését az egyik legmeghatározóbb európai börzemutató, a frankfurti DAX, viszont Londonban minimális csökkenést jelzett a FTSE 100 index.
A DAX árfolyamát meghatározta az a bejelentés, hogy az UBS felminősítette a Metro-papírokat, viszont a Volkswagen körüli problémák ellentétes hatást gyakoroltak a tőzsdeindikátorra. A Volkswagen vezetői és a szakszervezetek péntekre virradóra egyezség nélkül szüntették be a bértárgyalásokat, és a megfigyelők biztosra vették, hogy a járműgyártónál vége a „társadalmi békének”, ha jövő csütörtöki utolsó tárgyalásukon sem születik megállapodás. Ha nem sikerül megállapodni, úgy feltehetően sztrájkok kezdődnek a Volkswagennél is, mivel a vezetőség sokezres elbocsátásokat tervez.
Londonban 0,04 százalékot csökkent az FTSE kurzusa, a brit indexre a nyersolajárak további drágulása hatott negatívan. A hét utolsó napján emelkedett a kőolaj ára Londonban és New Yorkban is, napközben mindkét helyen történelmi csúcson is állt, mivel meteorológusok szerint az északi féltekén nagy hideget várnak télre. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate olaj decemberi jegyzése hordónkénti 70 cent emelkedéssel 55,17 dolláron zárt, de napközben 55,50 dolláros szinten is állt. Szakértők szerint a közeljövőben a nyersolaj ára akár 60 dolláros hordónkénti szint fölé is emelkedhet.
New Yorkban csökkenéssel zártak pénteken a vezető New York-i tőzsdemutatók a kőolaj árának a további emelkedésére, illetve a Microsoft bejelentésére arról, hogy a bevétel előrejelzése elmarad a szakértői várakozásoktól. A Nasdaq Composite 1,98 százalékkal, a DJIA mutatója 1,12 százalékkal süllyedt. A Google árfolyama 23,18 dollárral emelkedett annak köszönhetően, hogy a vártnál nagyobb volt a negyedéves adózott eredménye.
Pesten 9,76 milliárd forintos forgalom mellett 146,49 ponttal emelkedett a BUX értéke. A legnagyobb forgalmat a történelmi csúcsukra ugró Mol-papírok bonyolították. A drágulók között volt az OTP, a Richter, a BorsodChem és az FHB is.
A Matáv kurzusa gyengült, a távközlési társaság közölte, hogy közte és a görög CosmoTelco között létrejött megállapodás szerint a Matáv 31,4 millió euróért megvásárolja a CosmoTelcótól a Stonebridge 7,44 százalékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.