Csúcsokat döntöttek

2004. 10. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatlanul emelkedés jellemezte a tegnapi pesti tőzsdei kereskedést. A BUX a nemzetközi tőkepiaci árfolyammutatók változatos értékeit figyelmen kívül hagyva 12 843 pontos napi csúcsig emelkedett. Az index a nyitást követően enyhén elbizonytalanodott – 21 pontot gyengült –, majd korrigált, és délig 12 820 pontot ért el. A délután kivárással, majd a zárás előtti másfél óra újabb csúcs megdöntésével telt el. A BUX végül 12 824,87 ponton zárt, 158,71 pontot javult. A kis kapitalizációjú papírokat jegyző Bumix követte „nagyobb” társát, és 27 pontot növekedve 1153,96 ponton zárt. A forgalom megközelítette a 13,5 milliárd forintos határt, amelyről a brókerek elmondták, hogy mind hazai, mind külföldi megbízások jelentős mennyiségben érkeztek a magyar piacra.
A vezető részvények egytől egyig drágulással fejezték be a kereskedést, a nap egyik nyertese a Richter lett 495 forintos emelkedésével, de hasonló felívelés volt jellemző a Molra és az OTP-re, valamint a Matáv kurzusára is. Az olajipari papírok történelmi csúcsukra emelkedtek azzal, hogy 9985 forinton zártak. Az egymaga 4,8 milliárd forintos forgalmat generáló OTP 18 forinttal, a Matáv nyolc forinttal drágult. A hazai távközlés reprezentánsának részvényeit az Erste Bank 970 forintos szinten vételre minősítette. Az Erste elemzője szerint az osztalékra kell koncentrálni a Matáv elemzésekor, ebből kitűnik, hogy a társaság ez évre részvényenként 80, de a jövő évre akár 100 forint feletti osztalékot is kifizethet.
A kisebb forgalmú részvények közül a Danubius értéke nőtt leginkább. A szállodaipari cég részvényei árfolyam-emelkedés miatt kisebb pihenőt is elszenvedtek, végül 10,9 százalékos növekedéssel zártak. A Danubius emelkedése mögött az állt, hogy a cégbíróság bejegyezte a Hungária Szálloda Ingatlankezelő Rt. beolvadását a Danubius Szállodaüzemeltető és Szolgáltató Rt.-be. A porfolio.hu információi szerint a vételi oldalon két külföldi tulajdonú brókercég állt.
Jól menetelt még az FHB és a FreeSoft is, a jelzálogbank részvényei soha nem látott szintjükön 9930 forinton zártak.
A forint az euróval szemben erősödött, tegnap reggel a bankközi piacon az eurót 245,55/65 forinton jegyezték, több mint egy forinttal gyengébben a hétfői 246,70/90 forintos árfolyamnál. Napközben az alacsony forgalmú piacon a forint szinte egész nap erősödött, az euróval 245,55 és 246,0 forint közötti szűk sávban kereskedtek. Az uniós valuta mindössze 30 fillérrel haladta meg a szeptember 23-án regisztrált 245,15 forintos jegyzést, ami tavaly május közepe óta negatív rekordnak számít – írta az MTI–Eco.
Európában változatosan alakultak a tőzsdei árfolyamok. Frankfurtban és Londonban fél százalék körüli emelkedést jeleztek az indikátorok, míg Párizsban a CAC 40 index enyhe gyengülést mutatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.