Csúcsosodik a BUX

Kilencnapos folyamatos csökkenést követve tegnap megfordult a trend a legnagyobb ázsiai piacon, a tokiói Nikkein is. Az európai börzemutatók viszont a napközbeni javuló irányt a nap végére csökkenésre cserélték fel a Merck amerikai gyógyszergyártó bejelentése miatt. Pesten a BUX újból történelmi csúcsra emelkedett, amit a Richter, Mol, Matáv hármas drágulása indukált.

2004. 10. 01. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező hangulat mellett 37,47 ponttal emelkedett tegnap a Nikkei 225 index árfolyama, a kilencnapos gyengülést korrekció követte. A japán parketten a korábbi napokban nagy veszteséget elszenvedett részvényeket vásárolták a befektetők, több elemző már alulértékeltségről beszélt, de valójában ennek a kijelentésnek célja csupán a kisbefektetők szédítése volt.
Európában a nyitást követően meredek emelkedést jeleztek a tőzsdeindikátorok, a DAX és az FTSE fej fej mellett haladva erősödött, de igen jól tartotta magát a milánói MIB 30 és a párizsi CAC 40 indikátor is. A javulást, a részvények drágulását követően azonban kora délután a Merck amerikai gyógyszergyártó cég bejelentése zuhanást okozott az európai piacokon. A tőzsdezárásokig nem tudtak már magukhoz térni a piacok, a DAX 0,71, az FTSE 0,26 százalékkal értékelődött le. Komoly eróziót okozott az amerikai tőzsdén is a Merck bejelentése, a gyógyszergyártó közölte, hogy kivonja a piacról a Vioxx ízületi gyulladások gyógyítására szolgáló kulcstermékét, mivel vizsgálatok kimutatták, hogy másfél éves, folyamatos használata után jelentősen nőhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata – írta a portfolio.hu. A bejelentést követve több mint húsz százalékkal zuhant a Merck részvényára a Dow Jones piacán.
A Deák Ferenc utcában nyugodt, békés kereskedés zajlott, a BUX mit sem vett észre a nagy európai és amerikai beesésekből, sem a Merck bejelentéséből. A magyar tőzsdemutató 12 718 pontig emelkedett, majd zárásra 12 646 pontra csúszott vissza, de még így is újabb történelmi csúcson fejezte be a napot. A forgalom árfolyamértéken számolva 9,4 milliárd forint lett, ebből a 0,4 százalékkal csökkenő OTP-re 2,3 milliárd forintot kötöttek. Az OTP volt az egyedüli, amely gyengüléssel zárt a vezető részvények közül. A Richter 405, a Mol 115, a Matáv 12 forinttal drágult. A Bumix, a kiskapitalizációjú részvények indexe 4,72 pontot erősödött, ezt a növekedést az indikátor az Econet.hu, a Pannonflax és az Antenna Hungária erősödő részvényeinek köszönhette. A Raiffeisen Bank Rt. bejelentette, hogy öt százalék alá, 4,6 százalékra csökkent tulajdona az Antenna Hungáriaban. A kereskedők a zárást követve rámutattak, hogy a műsorszóró cég közkézen forgó részvényeit lassan-lassan felvásárolják, így az AH kurzusa tegnap 150 forinttal erősödhetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.