Erősödött a forint

2004. 10. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nikkei 225 index 1,51 százalékot emelkedve, 10 853,12 ponton zárt, a piac első szekcióját jegyző Topix indikátor 1,49 százalékkal javult. A japán tőzsdén a szigetországot megrázó földrengést követve megnyugodtak, elemzők azt nyilatkozták, hogy a vállalati hírek is javuló trendet alakítottak ki. Európai idő szerint délután három órakor a szakértők jelezték, hogy komoly árfolyamgyengülést várnak a következő napoktól, szerintük Tokióban erőteljes eróziós hatást fog gyakorolni a pekingi jegybanki bejelentés.
Tegnap délután Kína jegybankja azonnali hatállyal 0,27 százalékponttal 5,58 százalékra emelte irányadó hitelkamatát. Az egyéves betéti kamat hasonló mértékben 2,25 százalékra emelkedett. Utoljára kilenc éve nem volt kamatemelés Kínában.
Meglepetést és árfolyamcsökkenést okozott a kínai közlemény az európai parketten is, pedig a vállalati hírek többsége igen kedvező volt. A nap egyik meghatározó eseménye a lengyel PKO BP bank IPO-ja (részvénykibocsátása) volt. A PKO BP-t viszonylag egyszerűen a lengyel OTP Bankként szokták megnevezni a hazai befektetői körök, hiszen e pénzintézet valóban a régi idők országos takarékpénztárából nőtt ki, s a legtöbb fiókkal rendelkezik Lengyelországban. A bank lakossági piacon elfoglalt elsősége nem kérdéses, 20–35 százalékos részesedése magabiztossá teheti. New Yorkban csökkenéssel nyitottak a börzék, a szerdai Beige Book, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán kiadott időszakos gazdaságértékelő jelentése általában kedvező képet festett az amerikai gazdaság elmúlt másfél hónapjáról.
Pesten 9,78 pontot emelkedett a BUX árfolyama, ez azt jelentette, hogy a magyar tőzsdemutató, ha csak kismértékben, de újból történelmi csúcsára ugrott. A forgalom meghaladta a 10 milliárd forintot, az OTP kurzusa újból rekordmagasságba emelkedett. A banki papírok ára 2,1 százalékkal nőtt. A vezető részvények közül javult még a Matáv árfolyama, viszont a Richter és a Mol értéke csökkenőben volt.
A forint a bankközi devizapiacon erősödött, az eurót 246,50– 246,60 forinton jegyezték, 90 fillérrel olcsóbban a szerda délutáni 247,40 forintos árfolyamnál. A forint 12,68 százalékon állt a sáv erős oldalán, 32 bázisponttal erősebben szerdai helyzeténél. Az eurót 246,15 és 246,85 forint között jegyezték a nap folyamán, az árfolyamokat mégis a széles határok között változó euró/dollár kurzus mozgatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.