Mérsékelt lassulás

2004. 10. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsjelentési dömping és makrogazdasági adatok határozták meg a tegnapi tőzsdei kereskedéseket. A japán piacon gyengülést jelzett a Nikkei 225 index mutatója. A befektetők a szerdai minimális gyengülés után visszavonulót fújtak és az eladói oldalra álltak. A tokiói börze indikátorát a fémpiac zuhanása lehúzta 161,70 ponttal, amely így 1,44 százalékkal gyengült.
Európában általános gyengülés következett be, de kora délután igen erős korrekciós hatás érvényesült. A delet követő forduló során előbb a londoni FTSE lépte át az előző zárószintjét jelző határt, a DAX és a CAC 40 indexek a magyar piac zárásakor még 1,0-0,45 százalékkal álltak távol a nulla szinttől. A Cityben a Marconi távközlési berendezéseket gyártó társaság eredményeit nem fogadták túl kedvezően a befektetők, a cég részvényei 15,4 százalékkal gyengültek. Az árbevétel a nehéz piaci feltételek közepette alig változott az idei esztendő második negyedében, de a Marconi tartja a 2005 márciusában befejeződő pénzügyi évének eladási és nyereségráta-célkitűzéseit.
Piros színűek (a csökkenés jele) voltak tegnap az amerikai tőzsdemutatók értékei is, a Wall Streeten a General Motors (GM) és a Citigroup egymással ellentétes eredményei határozták meg a tőzsdei irányvonalat. A Citigroup eredménye az elemzők által várt szinten volt, azaz 13 százalékkal nőtt a társaság adózott eredménye. A világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának adózott eredménye 5,31 milliárd dollárra nőtt, az egy évvel korábbi 4,69 milliárd dollárról.
Pesten 7,9 milliárd forintos forgalom és a BUX 27 pontos csökkenése mellett kereskedtek a befektetők. A magyar vezető részvényeket tömörítő index napközben 12 850 pontig emelkedett, zárás előtt másfél órával azonban 12 764 pontig gyengült. A kereskedés végét jelző gongszó pillanatában a BUX 12 841 ponton állapodott meg. A vezető részvények ára a 90 forinttal dráguló Richter kivételével gyengült, a Mol 30 forinttal, a Matáv 3 forinttal, az OTP 27 forinttal gyengült. A kisebb forgalmú papírokat tömörítő Bumix index 1155,97 ponton zárt 6,04 ponttal előző szintje felett. Komolyabb mértékben drágult az Antenna Hungária, az Egis és a Globus ára is.
A bankközi devizapiacon erőteljesen gyengült a forint az euróhoz viszonyítva. A BÉT zárását követve az eurót 248,00–248,10 forinton jegyezték, egy forinttal erősebben a 247,00–247,10 forintos szerdai árfolyamnál. Kereskedők véleménye szerint a forint gyengülése továbbra is kamatcsökkentési várakozásokkal van összefüggésben. A monetáris tanács hétfő déli határozatáig valószínűleg folytatódik a forint gyengülése, nem kizárt a 250 forintos euró kurzus sem, de változatlanul a figyelem középpontjában van a jegybanktörvény módosítása, amely a november 15-re kitűzött parlamenti szavazásig negatív hatást gyakorolhat a piacra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.