Nyerésben az olajipar

A magas nyersolajárak miatt lefelé mozogtak az európai árfolyammutatók, csupán az olajipari cégek árának drágulása tudta visszatartani az európai indexeket a komolyabb zuhanástól. Pesten viszont nem sikerült pozitív előjellel zárnia a BUX-nak.

2004. 10. 07. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokióban a Nikkei 225 index 103 pontot emelkedett, így már öt napja tartott a felívelés a japán parketten. A piac első szekcióját átfogó Topix 7,57 pontot javult. A vezető részvények közül jól teljesített a Fuji Photo, a Nippon Oil és a Nippon Yusen, de a legnagyobb drágulást a Softbank jegyezte 4,72 százalékos megugrásával. Az európai tőzsdéken a British Petrol-, az Eni-, a Total- és a Royal Dutch-papírok voltak a nyerők, de a Volkswagen (VW) részvényeire is igen magas kereslet mutatkozott. A VW-papírokat azért vásárolták a befektetők, mert a DaimlerChryler volt vezetője, Wolfgang Bernhard átigazolt a wolfsburgi céghez, a VW árfolyama 6,2 százalékot drágult. A Volkswagen az új vezető érkezését a szakszervezetekkel való tárgyalási forduló lezárásának másnapján jelentette be. A tárgyalások eddig eredménytelenek voltak, október 12-vel folytatódnak. A VW vezetősége továbbra is azzal fenyegetőzik, hogy áthelyezi a németországi termelést, ha a dolgozók nem hajlandók részesei lenni a költségcsökkentési programnak, két évre befagyasztani bérüket.
Csökkenéssel nyitottak a tengerentúli parkettek is, az olajárak mellett a keddi Greenspan-beszéd sem nyugtatta meg a befektetőket. A vállalati hírek sem okoztak túl nagy optimizmust, a Delphi járműipari elektromos alkatrészeket gyártó cég a harmadik negyedévben a várakozásokon alul teljesített, a Zoran csipgyártó viszont profitfigyelmeztetést adott ki.
A Deák Ferenc utcában nyitás után egyből napi maximumára ugrott a BUX kurzusa, majd gyengülő trend alakult ki. Az index mélypontját 12 826 ponton érte el, innen a zárás pillanatáig erősödött, de még így is 25,83 pontot gyengülve lépett a partvonalon túlra. A kisforgalmú papírokat jegyző BUMIX 3,76 pontot erősödött, ezt legnagyobbrészt az FHB 215 forintos növekedése okozta. A jelzálogbank részvényei napközben 10 330 forintig ugrottak, de záráskor 10 000 forinton találtak gazdára. A tőzsde forgalma 10,08 milliárd forint lett, a legnagyobb súlyt ebből a 2,1 százalékkal felértékelődő Mol adta. Meglepetésre a Matáv, OTP, Richter hármas gyengüléssel fejezte be a napot. A Matáv vezetése felhatalmazást kapott az igazgatóságtól arra, hogy stratégiai együttműködést kössön a T-Commal és a T-Mobile Internationallel. A T-Commal történ megállapodás a Matáv vezetékes és egyéb, nem mobil tevékenységeinek operatív támogatását segíti elő. Célja a Matáv részvényesi értékének maximalizálása azáltal, hogy alapot teremt a szinergiák hatékony kiaknázására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.